Îmi place această carte – Sue Knight, „NLP at Work“ (Neuro Linguistic Programming), Nicholas Brealey Publishing, London, 2nd edition -, pentru că, deşi abordează un univers extrem de complex şi nu foarte accesibil, reuşeşte să transpună lucrurile într-o formă digerabilă şi pragmatică. „NLP at Work“ mi-a deschis noi perspective, ajutându-mă să înţeleg mai bine interdependenţa dintre gândire, limbaj şi comportament.
NLP, în traducere „programare neuro-lingvistică“, este un set de principii şi tehnici bazate pe ideea că percepţia asupra lumii înconjurătoare provine din interacţiunea dintre gândire, corp şi limbaj, care împreună construiesc ceea ce se numeşte o „hartă“ mentală. Percepţia noastră asupra lumii este modelată de propriile experienţe, valori, credinţe şi presupuneri. Din acest punct de vedere, limbajul şi comportamentele reprezintă nişte structuri, care pot fi prin urmare atât modelate – cu scopul de a înregistra, de pildă, performanţe profesionale mai bune – cât şi copiate. Pe scurt, folosind tehnicile NLP poţi avea, eventual, acces la modul de gândire şi de comportament al unui om de afaceri de succes.

Trăim într-o lume în continuă schimbare, bombardaţi cu informaţie, presaţi de multitudinea de oportunităţi şi ameninţări şi uneori extenuaţi de multitudinea de alegeri pe care trebuie să le facem. Am descoperit că pe măsură ce reuşesc să controlez o zonă a bătăliei profesionale, o alta se deschide în faţa mea, de multe ori mult mai complexă, mai plină de neprevăzut şi mai dinamică.

Timpul pe care îl am la dispoziţie este evident din ce în ce mai puţin, iar metodele şi tehnicile de lucru implică înţelegerea deplină a propriilor raţionamente, precum şi a celor cu care lucrez, implică variate forme de comunicare şi interacţiuni comportamentale. „NLP at Work“ mă ajută să învăţ cum şi de ce gândesc fiecare aspect al muncii pe care o desfăşor (Neuro), cum să exprim mai bine ceea ce gândesc, precum şi cum să înţeleg mai bine ceea ce îmi comunică ceilalţi (Linguistic), cum să-mi creez şi să îmi ajustez o serie de strategii personale menite să mă ducă la rezultatele pe care mi le doresc (Programming).
„NLP at Work“ este o carte plină de forţă şi conţinut, cu putere de şlefuire a propriului eu. Are curajul să aducă în lumea pragmatică a afacerilor concepte ca metafora, care în opinia autoarei este esenţa gândului, cheia spre subconştient şi este capabilă să mobilizeze forţe pozitive în noi care conduc la conlucrare şi motivare până la un nivel uimitor.

Nu este singura carte care abordeaza NLP, însă este remarcabilă prin claritatea explicării unor concepte pe care multe alte cărţi îl îneacă în complex şi ambiguu, precum şi prin maniera plăcută şi atrăgătoare care invită cititorul să se implice în descoperirea propriului mod de a gândi, de a se exprima şi de a acţiona. O recomand cu căldură tuturor celor care vor să înveţe mai mult despre ei înşişi şi să-şi îmbunătăţească modul de a interacţiona cu cei din jur, în dorinţa de a-şi câştiga dreptul la succes şi recunoaştere. 

«Am descoperit că pe măsură ce reuşesc să controlez o zonă a bătăliei profesionale, o alta se deschide în faţa mea, de multe ori mult mai complexă, mai plină de neprevăzut şi mai dinamică.»
Răzvan Petrescu, Nokia area manager, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Serbia