Aproximativ 33 de milioane de utilizatori adulți folosesc produsele fără fum ale PMI

Philip Morris International (PMI) a lansat cel de-al cincilea Raport Integrat, evidențiind avansurile semnificative realizate de companie în direcția atingerii obiectivelor sale pentru 2025. Acesta pune accentul pe modul în care PMI gestionează impactul produselor sale asupra sănătății consumatorilor.

În Raportul Integrat pentru anul 2023, se subliniază extinderea produselor fără fum ale PMI pe diverse piețe globale. În paralel, sunt prezentate inițiativele sociale și ecologice ale companiei, care includ adoptarea practicilor responsabile în domeniul marketingului și vânzărilor, precum și măsurile luate pentru diminuarea deșeurilor generate de consumatori.

PMI evidențiază angajamentul său pentru promovarea unei culturi organizaționale diversificate și incluzive, îmbunătățirea condițiilor de viață ale angajaților din lanțul de aprovizionare, reducerea emisiilor de carbon în operațiuni și în lanțul de valoare, precum și eforturile de conservare a mediului și a biodiversității.

„Anul 2023 a fost marcat de unitate, determinare și un angajament continuu față de viziunea noastră către un viitor fără fum. Pe măsură ce întâmpinăm noi provocări, dedicarea oamenilor noștri, talentul excepțional și profunzimea scopului ne asigură că suntem bine pregătiți pentru a ne continua călătoria – urmărim progresul, îmbrățișăm inovația și promovăm sustenabilitatea pe măsură ce ne transformăm pentru totdeauna”, a declarat Jacek Olczak, Chief Executive Officer PMI.

Jacek Olczak
Jacek Olczak (SURSA FOTO: Philip Morris International)

Strategia PMI în domeniul sustenabilității se bazează pe rezultatele evaluării de materialitate efectuate în 2021, folosind principiul dublei materialități pentru a identifica subiectele prioritare asupra cărora compania își concentrează eforturile și resursele. Astfel, strategia de sustenabilitate a PMI este structurată în jurul a două piloni principali:

  • „Impactul produsului”, care se referă la aspectele legate de produsele oferite de companie;
  • „Impactul Operațional”, care se concentrează pe modul în care sunt gestionate operațiunile de afaceri ale PMI;

Impactul la nivel de produs

Social

  • 33 milioane – numărul estimat de adulți care utilizează produsele fără fum ale PMI, dintre aceștia 28,6 milioane sunt utilizatori de IQOS (în 2022 erau 24,9 milioane de utilizatori IQOS);
  • 36,4% – proporția veniturilor nete generate din vânzarea produselor fără fum (în 2022 era 32,1%);
  • 84 – numărul de piețe unde produsele fără fum ale PMI sunt disponibile, din care 47% se află în țări cu venituri mici și medii (în 2022 erau 73 de piețe, cu 42% în țări cu venituri mici și medii);
  • 25 de piețe în care produsele fără fum generează mai mult de 50% din veniturile nete anuale (în 2022 erau 17 piețe);
  • investiții totale de 12,5 miliarde USD în dezvoltarea produselor fără fum începând din 2008 (în 2022 erau 10,7 miliarde USD);
  • 98% din volumul total vândut este acoperit de programele de prevenire a accesului tinerilor la canalele indirecte de vânzare cu amănuntul (în 2022 era 91%);

De mediu

  • 320.000 – numărul total de dispozitive electronice fără fum reabilitate sau reparate începând din 2021 (în 2022 erau 157.000);
  • 76% din volumul livrărilor este gestionat prin piețele care implementează programe de combatere a deșeurilor, în special a mucurilor de țigări (în 2022 era 68%);
  • 17,6% din volumul total vândut este gestionat prin piețele care au programe de preluare a consumabilelor fără fum;

Impactul Operațional

Social

  • 41,8% din pozițiile de conducere sunt ocupate de femei, depășind astfel obiectivul de 40% stabilit pentru 2025 (în 2022 erau 40,7%);
  • au fost efectuate 8 evaluări de impact în domeniul drepturilor omului în țările considerate cu cel mai mare risc (în 2022 erau planificate 7 evaluări pentru 2027);
  • prevalența muncii copiilor în rândul fermierilor contractați care furnizează tutun către PMI este de 0,1%, aceeași valoare ca în 2022;

De mediu

  • 94% din tutunul achiziționat provine din surse care nu contribuie la defrișarea netă a pădurilor naturale sau la conversia ecosistemelor naturale (în 2022 era 55%);
  • au fost optimizați 8,14 milioane de metri cubi de apă în zonele de cultivare a tutunului ale companiei, începând din 2019 (în 2022 erau 4,94 milioane de metri cubi);

Construirea unui viitor fără fum și depășirea obiectivelor de sustenabilitate, piatra de temelie a strategiei PMI

Raportul Integrat 2023 al PMI include studii de caz detaliind activitatea companiei la nivel național, disponibile pe PMI.com. Acestea evidențiază angajamentul PMI în domenii cheie pentru sustenabilitate și oferă analize de piață despre impactul asupra societății și a mediului la nivel global.

„Viziunea noastră strategică unește obiectivele noastre non-financiare cu rezultatele financiare. Acest lucru este în concordanță cu scopul pe care îl avem, care rezonează din ce în ce mai mult cu părțile interesate ale companiei și credem că demonstrează relația puternică dintre impactul societal și obținerea unor rezultate pe termen lung pentru acționarii noștri.

Construirea unui viitor fără fum și depășirea obiectivelor noastre de sustenabilitate nu implică doar decizii corecte din punct de vedere etic, ci sunt piatra de temelie a strategiei noastre și cheia succesului nostru comun”, a explicat Emmanuel Babeau, Chief Financial Officer PMI.

Emmanuel Babeau
Emmanuel Babeau (SURSA FOTO: Philip Morris International)

În 2023, eforturile de sustenabilitate ale PMI au fost validate și apreciate de experții în protocolul ESG și de organizațiile de referință în domeniul sustenabilității, incluzând:

  • Obținerea unui scor triplu A de la CDP pentru al patrulea an la rând, clasând PMI printre liderii mondiali în transparență și inițiative ecologice.
  • Menținerea poziției în Consiliul de conducere al CDP pentru al șaptelea an consecutiv.
  • Integrarea în Dow Jones Sustainability World Index pentru prima dată și menținerea în Dow Jones Sustainability North America Composite Index pentru al patrulea an consecutiv (cu efect începând din 18 decembrie 2023). În plus, PMI a primit statutul „Prime” în evaluarea corporativă ESG de la ISS, datată 21 noiembrie 2023.
  • Recunoașterea de către inițiativa Science Based Targets (SBTi) a angajamentelor PMI privind reducerea emisiilor în sectoarele forestier, terenuri și agricultură (FLAG), consolidându-se astfel ca una dintre puținele companii recunoscute în acest sens.
  • Nominalizarea ca Early Adopters pentru încurajarea implementării recomandărilor Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD).

„Pe măsură ce prezentăm Raportul Integrat pentru 2023, subliniem că atingerea unui viitor fără fum nu este doar o prioritate, ci este esența scopului nostru. Drumul pe care îl parcurgem este marcat de ambiția noastră, de angajamentul nostru de a acționa în mod transparent și dedicarea noastră în a ne asigura că țigările devin istorie.

Rămânem dedicați practicilor de raportare transparente, consecvente și de încredere, care să permită părților interesate externe să înțeleagă nu numai performanța noastră, ci și modul în care răspundem unui mediu aflat în continuă schimbare. Totul se întâmplă cu o planificare pe termen lung, iar în acest fel încurajăm un peisaj de afaceri durabil și transparent”, a declarat Jennifer Motles, Chief Sustainability Officer PMI.

Jennifer Motles
Jennifer Motles (SURSA FOTO: Philip Morris International)

Principiile urmate pentru elaborarea raportului

În elaborarea Raportului Integrat al PMI pentru anul 2023, s-au urmat ghidurile și cadrul standardelor internaționale, incluzând Inițiativa Globală de Raportare (GRI), Pactul Global al ONU (UNGC), Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU și principiile IFRS, cu accent pe standardele SASB, Principiile de Gândire Integrată și Cadru de Raportare Integrat.

Scopul raportului este de a oferi o perspectivă echilibrată asupra modelului de afaceri, strategiei, performanței și viziunilor companiei în ceea ce privește prioritățile sale economice, ecologice, sociale și de guvernare.

Documentul evidențiază progresul PMI în atingerea obiectivului său declarat în Declarația de Scop: înlocuirea completă a țigărilor cu alternative fără fum, recunoscute științific ca fiind mai puțin nocive decât fumatul. În același timp, raportul subliniază angajamentul PMI de a construi o afacere sustenabilă în domeniile stilului de viață, bunăstării consumatorilor și sănătății pe termen lung.