Gigantul farmaceutic Pfizer a decis la finele anului trecut să-și facă loc pe piața canabisului prin achiziția companiei Arena Pharmaceuticals, pentru suma de 6,7 miliarde de dolari. Arena Pharmaceuticals este o companie de biotehnologie cu un segment de medicamente dedicat terapiei de tip canabinoid, scrie Greenentrepreneur.

Cum va pune Big Pharma mâna și pe această piață

Unele voci susțin că aceștia ar putea fi zorii următorului val de medicamente cu canabinoide. Alții se cutremură la ideea ca Big Pharma ar putea să pună mâna și pe această piață, ajungând să producă medicamentele de tip canabinoid.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, Big Pharma trebuie să intre cât mai adânc în piață și să înceapă să facă mai multă cercetare și dezvoltare. În cazul achiziției recente a Pfizer, se pare că sunt vizate condiții specifice și că se va crea un medicament, în niciun caz tincturi sau planta întreagă.

Etrasimod, medicamentul pe care îl țintește Pfizer

„Achiziția Arena completează capacitățile și expertiza noastră în inflamație și imunologie, un motor de inovație Pfizer care dezvoltă potențiale terapii pentru pacienții cu boli imuno-inflamatorii debilitante, care necesită opțiuni de tratament mai eficiente”, a declarat Mike Gladstone, președinte global și director general, Pfizer Inflammation and Immunology.

„Folosind capacitățile de cercetare și dezvoltare globale ale Pfizer, intenționăm să accelerăm dezvoltarea clinică a Etrasimodului pentru pacienții cu boli imuno-inflamatorii”, a adăugat el.

Etrasimod este medicamentul celor de la Arena, aflat încă în teste, pentru tratamentul bolilor autoimune și inflamatorii.

Separare completă între „medicamentul cu canabis” și canabisul recreațional

Acest tip de medicament cu canabinoizi ar putea fi obținut prin asigurări de sănătate, ceea ce înseamnă că astfel de medicamente vor deveni disponibile pe scară largă pentru persoanele care ar putea avea nevoie de ele.

După ce medicamentele pe bază de canabis vor deveni ușor accesibile și disponibile pe scară largă, se va crea o nouă eră a canabisului medicinal. În acel moment, vom avea o separare completă între „medicamentul cu canabis” și canabisul recreațional.

Big Pharma va crește valoarea percepută a canabisului pentru a-l vinde la un extra-preț

Dacă Pfizer își va face intrarea pe piață cu astfel de medicamente, cu siguranță le vor promova și impune în detrimentul plantei în sine. Vom începe să asistăm la apariția unor studii care arată că medicamentele Pfizer au funcționat mai bine decât planta și, potențial, chiar și la câteva campanii de faultare.

În plus, Big Pharma va crește valoarea percepută a canabisului pentru a-l vinde la un extra-preț către asiguratori. Acesta este în primul rând modul în care Big Pharma își câștigă banii. Ei dezvoltă un medicament, îl trec prin FDA, apoi îl vând asiguratorilor la un preț super-umflat.

Dacă un medicament costă câțiva dolari pentru a fi produs, Big Pharma îl vinde contribuabilului american cu sute de dolari pastila. Aceasta este o practică standard, care nu mai este un secret.