Pfizer dă lovitura în România! Este vestea momentului. Tocmai au anunțat

La mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România

În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală.

„Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, consideră ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.

Cum se administrează tratamentul?

Tratamentul de la Pfizer se administrează în două comprimate de 150 de miligrame împreună cu o tabletă de 100 de miligrame dintr-un medicament pentru HIV, Ritonavir, de două ori pe zi. Acesta din urmă ajută la încetinirea metabolismului pacientului, ceea ce permite ingredientelor din Paxlovid să rămână active în organism într-o concentrație mai mare pentru o perioadă mai lungă.

Pastila este destinată adulților și copiilor de peste 12 ani, care au peste 40 de kg, conform FDA. Paxlovid este disponibil numai pe bază de rețetă și trebuie dat cât mai repede de la stabilirea diagnosticului.

De asemenea, și compania Merck a încheiat un contract cu guvernul SUA pentru a furniza câteva milioane de pastile, Molnupiravir, care încă așteaptă aprobarea. Pastila produsă de Merck se ia la fiecare 12 ore timp de cinci zile după debutul simptomelor.

În UE, pastila produsă de Mercka fost aprobată doar în Danemarca. Încă nu se știe exact când vor fi aprobate medicamentele împotriva COVID-19 în toate țările UE.

Uniunea Europeană îşi întăreşte apărarea în faţa tulpinii Omicron

De asemenea, EMA a aprobat şi un tratament produs de compania suedeză Sobi, pe măsură ce Uniunea Europeană îşi întăreşte apărarea în faţa noii tulpini de coronavirus, Omicron, potrivit agenţiei Reuters.

GSK-Vir Biotechnology produce medicamentul cu anticorpi Sotrovimab, iar firma Sobi produce medicamentul Kineret, utilizat în artrită şi recomandat de EMA pentru tratamentul adulţilor cu pneumonie care au nevoie de oxigen şi al celor care prezintă riscul de a dezvolta insuficienţe respiratorii fatale.

Medicamentul sotrovimab, vândut de GSK-Vir sub numele de Xevudy, este recomandat pentru tratarea adulţilor şi adolescenţilor care nu au nevoie de oxigen suplimentar, dar care prezintă riscul de agravare a infecţei.

Aprobarea finală o va da Comisia Europeană, care întăreşte, de obicei, recomandările EMA.