Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din America a autorizat folosirea medicamentului împotriva COVID-19, dezvoltat de Pfizer, relatează CNBC.

Medicamentul realizat de Pfizer, Paxlovid, este primul medicament antiviral oral autorizat de FDA.

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat pentru CNBC la începutul acestei luni că au livrat deja produsele în SUA, dar că pastilele vor fi disponibile după ce se va primi undă verde de la FDA.

Cum se administrează tratamentul?

Tratamentul de la Pfizer se administrează în două comprimate de 150 de miligrame împreună cu o tabletă de 100 de miligrame dintr-un medicament pentru HIV, Ritonavir, de două ori pe zi. Acesta din urmă ajută la încetinirea metabolismului pacientului, ceea ce permite ingredientelor din Paxlovid să rămână active în organism într-o concentrație mai mare pentru o perioadă mai lungă.

Pastila este destinată adulților și copiilor de peste 12 ani, care au peste 40 de kg, conform FDA. Paxlovid este disponibil numai pe bază de rețetă și trebuie dat cât mai repede de la stabilirea diagnosticului.

De asemenea, și compania Merck a încheiat un contract cu guvernul SUA pentru a furniza câteva milioane de pastile, Molnupiravir, care încă așteaptă aprobarea. Pastila produsă de Merck se ia la fiecare 12 ore timp de cinci zile după debutul simptomelor.

În UE, pastila produsă de Mercka fost aprobată doar în Danemarca. Încă nu se știe exact când vor fi aprobate medicamentele împotriva COVID-19 în toate țările UE.

Uniunea Europeană îşi întăreşte apărarea în faţa tulpinii Omicron

De asemenea, EMA a aprobat şi un tratament produs de compania suedeză Sobi, pe măsură ce Uniunea Europeană îşi întăreşte apărarea în faţa noii tulpini de coronavirus, Omicron, potrivit agenţiei Reuters.

GSK-Vir Biotechnology produce medicamentul cu anticorpi Sotrovimab, iar firma Sobi produce medicamentul Kineret, utilizat în artrită şi recomandat de EMA pentru tratamentul adulţilor cu pneumonie care au nevoie de oxigen şi al celor care prezintă riscul de a dezvolta insuficienţe respiratorii fatale.

Medicamentul sotrovimab, vândut de GSK-Vir sub numele de Xevudy, este recomandat pentru tratarea adulţilor şi adolescenţilor care nu au nevoie de oxigen suplimentar, dar care prezintă riscul de agravare a infecţei.

Aprobarea finală o va da Comisia Europeană, care întăreşte, de obicei, recomandările EMA.

Danemarca, prima ţară din UE care autorizează pastila anti-Covid a companiei Merck

Refuzat de Franţa deoarece a fost considerat insuficient de eficace, molnupiravir, tratament contra Covid al laboratorului Merck, a fost autorizat în Danemarca pentru pacienţii cu risc care prezintă simptome, joi, 16 decembrie.

Danemarca a devenit prima membră a Uniunii Europene care autorizează acest tratament, comercializat sub denumirea de Lagevrio, relatează Le Monde.

„Recomandăm tratamentul cu pastile deoarece credem că avantajele sunt mai mari decât inconvenientele pentru pacienţii care au cel mai mare risc să facă forme grave de Covid-19”, a anunţat o oficialitate a Agenţiei Naţionale Daneze de Sănătate (SST), Kirstine Moll Harboe, într-un comunicat.

„Suntem pe deplin conştienţi că este vorba de un tratament nou şi neaprobat despre care nu avem încă multe cunoştinţe”, a recunoscut SST care dă asigurări că urmăreşte îndeaproape efectele tratamentului.