Acesta este momentul cel mai așteptat de părinți, după ce școlile s-au deschis în aproape toate statele, scrie Axios, însă cu toate acestea, copiii nu vor putea fi vaccinați până de Ziua Recunoștiinței.

Medicii, farmaciștii și autoritățile federale de reglementare au deja un plan în vigoare pentru a ajuta copiii să se vaccineze cât mai curând posibil. Decizia Autorității de Reglementare în Sănătate vine după ce un grup de consilieri ai FDA a votat, marți, cu o majoritate covârșitoare, recomandarea autorizării.

FDA a autorizat o doză de 10 micrograme de vaccin la copiii mici, mai mică față de cele 30 de micrograme din vaccinul original pentru cei cu vârsta de 12 ani și peste.

Administrația Biden și Pfizer s-au coordonat pentru a se asigura că peste 25.000 de cabinete de pediatrie dar și cele generale, împreună cu sute de clinici comunitare și zeci de mii de farmacii, vor avea doze disponibile imediat ce vor primi ștampila de aprobare a guvernului.

Aproximativ o treime dintre familii vor dori să-și vaccineze copiii imediat

Se așteaptă ca Pfizer să înceapă să livreze vaccinurile, ambalate special pentru copii, încă din acest weekend, a declarat Christopher Cox, vicepreședinte al diviziei farmaceutice CVS Health.

Dar, notează Axios, este posibil ca vaccinurile să nu fie disponibile peste tot simultan. CVS va avea vaccinul în „mii” de locații în prima zi, dar nu în fiecare magazin, a precizat Cox.

Experții susțin că aproximativ o treime dintre familii vor dori să-și vaccineze copiii imediat. „Cred că vor fi suficiente pe piață în prima săptămână pentru acea treime din populație care va dori să-și vaccineze copii”, a spus Cox.

Spitalul de pediatrie va găzdui „evenimente de vaccinare în masă”

Dozele ar putea fi disponibile chiar de miercuri, mai ales pentru pacienții din această categorie de vârstă, care sunt în prezent internați, a declarat Claire Boogaard, medic pediatru și director medical al Programului de vaccinare COVID-19 de la Spitalul Național de Copii.

Spitalul său va găzdui „evenimente de vaccinare în masă, pe baza invitațiilor”, astfel încât copiii să nu fie nevoiți să lipsească de la școală, a spus ea.

Dar, în timp ce unii părinți preferă să-și ducă copiii la medicul pediatru pentru a fi vaccinați, „este sigur și să mergi la o farmacie”, mai ales când timpul este un factor major, a explicat Boogaard.

Prima și a doua doză, la o distanță de cel puțin trei săptămâni

Prin urmare, chiar dacă vaccinurile sunt pe țeavă, copiii nu vor fi vaccinați complet de Ziua Recunoștinței. Ca și în cazul vaccinurilor pentru adulți, prima și a doua doză trebuie să fie făcute la o distanță de cel puțin trei săptămâni.

„Dacă urmează tiparul nivelurilor de anticorpi pe care le-am văzut la adulți, atunci nu se asigură nici măcar pe jumătate protecția necesară”, a mai declarat Boogaard, care recomandă, în continuare, purtarea măștilor și distanțarea socială.