Petrom, cel mai mare producător din Europa de Sud Est, a vândut participaţia sa de 74,9 la sută la Ring Oil, Rusia, partenerului său minoritar, Mineral and Bio Oil Fuels Limited (MBO), informează compania petrolieră.

Vânzătorul şi cumpărătorul au convenit să nu facă publice preţul şi condiţiile contractului de vânzare.

‘În condiţiile mediului economic actual şi ca urmare a prioritizării proiectelor noastre de investiţii, am decis să vindem activele noastre existente din Rusia. Aşa cum am anunţat, strategia noastră pentru 2015 vizează atingerea potenţialului în Explorare şi Producţie şi compensarea declinului natural în România precum şi dezvoltarea activităţilor internaţionale în Kazahstan. Portofoliul noastru curent, din România şi internaţional, precum şi investiţiile semnificative, asigură o bază solidă pentru aprovizionarea cu petrol şi gaze’, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare şi Producţie.

Petrom a intrat pe piaţa din Rusia în 2006, iar portofoliul său a fost reprezentat de opt licenţe de explorare în Regiunea Saratov, localizată la aproximativ 1.000 km sud-est de Moscova, şi două în Komi, la aproximativ 1.200 km nord-est de Moscova. În urma activităţilor de explorare desfăşurate împreună cu MBO, în august 2009 s-a înregistrat un succes la sonda Lugovaya-1, situată în regiunea Saratov, sub licenţa Kamenski.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează in România rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de Grup), are o capacitate maximă anuală de rafinare de opt milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România.

Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 268 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. În anul 2009 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3,029 miliarde euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 696 milioane Euro. OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud Est deţine 51,01 la sută din acţiunile Petrom.

OMV activează în 12 ţări în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64 la sută din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11 la sută, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03 la sută iar 6,21 la sută se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

SURSA: Agerpres