Petrolul scade cu 1% pe fondul temerilor privind un surplus de ofertă
Petrolul a înregistrat un indice al prețului în teritoriu negativ, presate de potențialul unui exces de ofertă la nivel global, în contextul unor posibile evoluții semnificative atât în plan geopolitic, cât și în deciziile cartelului OPEC+.
Petrolul Brent au scăzut cu 65 de cenți (1%), închizând ziua la 64,09 dolari pe baril, în timp ce referința americană WTI a pierdut 64 de cenți (1,04%), ajungând la 60,89 dolari pe baril. Tensiunea pe piețele energetice reflectă îngrijorările investitorilor privind o eventuală creștere sincronizată a ofertei din partea marilor producători.
OPEC+ și posibila accelerare a producției
Deși reuniunea OPEC+ de miercuri nu este așteptată să aducă modificări imediate în strategia de producție, surse apropiate organizației au indicat pentru Reuters că o întâlnire suplimentară, programată sâmbătă, ar putea deschide calea pentru o majorare a livrărilor începând cu luna iulie.
Această perspectivă se suprapune peste îngrijorările privind negocierile dintre SUA și Iran, care, dacă se concretizează într-un acord nuclear, ar putea duce la ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului și la revenirea petrolului iranian pe piața internațională.

SUA-Iran aduc progrese lente, dar cu consecințe rapide
A cincea rundă de negocieri privind dosarul nuclear iranian s-a încheiat recent la Roma, cu semnale modeste de progres. Divergențele majore persistă, în special în ceea ce privește gradul de îmbogățire a uraniului. Totuși, investitorii analizează cu atenție scenariul unei eventuale relaxări a sancțiunilor, care ar putea aduce milioane de barili suplimentari pe piață.
„Dacă OPEC+ va conveni o majorare a producţiei, iar Iranul reuşeşte să adauge barili suplimentari pe piaţă printr-un posibil acord cu SUA, ar putea fi un factor negativ major pe termen scurt pentru preţul ţiţeiului”, a declarat Dennis Kissler, vicepreședinte senior la BOK Financial.
Factori de echilibrare sunt SUA și UE
Pe piața internă, un sondaj preliminar Reuters a estimat o creștere de 500.000 de barili în stocurile de țiței ale SUA săptămâna trecută, un alt semnal de ofertă abundentă.
Totuși, unele elemente au oferit un sprijin limitat cotațiilor. Anunțul președintelui american Donald Trump privind extinderea negocierilor comerciale cu Uniunea Europeană până pe 9 iulie a fost interpretat pozitiv de investitori, reducând temerile legate de introducerea unor tarife care ar fi putut afecta cererea globală de combustibili.
În plus, un incendiu de vegetație izbucnit în provincia Alberta, Canada, a determinat suspendarea temporară a unor facilități de extracție, susținând ușor prețurile în plan regional.