Preţul petrolului a crescut marţi cu 19 cenţi pe bursele asiatice, la aproximativ 80 de dolari/baril, după ce în cursul şedinţei a atins maximul ultimelor 12 luni, de 80,05 dolari/baril, sprijinit de deprecierea dolarului şi evoluţia pozitivă a burselor americane.

Cotaţia ţiţeiului destinat pieţei din SUA, cu termen de livrare în noiembrie, a crescut cu 19 cenţi, la 79,80 de dolari pe baril, în cursul sesiunii atingând 80,05 dolari pe baril, maximul din 14 octombrie 2008, potrivit Reuters.

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a urcat 22 de cenţi, la 77,99 dolari pe baril. Cel mai ridicat nivel al şedinţei a fost de 78,18 dolari pe baril.

Bursele din SUA au atins luni cele mai ridicate niveluri de închidere din ultimul an, în condiţiile în care companiile au raportat rezultate financiare solide.

„Traderii consideră că rezultatele financiare ale companiilor sunt indicatori buni ai perspectivei economice”, a declarat analistul ANZ Mark Pervan.

Preţul petrolului a crescut cu 15% în ultimele nouă zile, însă unii analişti pun sub semnul îndoielii continuitatea avansului.

„Preţul de 80 de dolari pe baril este următoarea ţintă pentru traderi, însă evoluţia reflectă puţin factorii fundamentali. OPEC supraproduce şi, deşi se vorbeşte despre o iarnă grea, stocurile de produse distilate sunt la maximul ultimilor 26 de ani”, a precizat analistul MF Global Edward Meir.

Institutul American pentru Petrol va publica marţi raportul săptămânal privind stocurile de ţiţei. Un sondaj efectuat de Reuters estimează că stocurile au crescut săptămâna trecută cu două milioane de barili.