Măsura de infrastructură rurală din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020 va fi deschisă la începutul lunii septembrie, iar fondurile totale alocate vor fi de 1,1 miliarde euro, potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. "Vom deschide la începutul lunii septembrie şi sesiunea de primire de proiecte pentru infrastructura rurală care are prevăzute fonduri de 1,1 miliarde euro pe tot programul şi vom vedea ulterior care va fi alocarea pentru acest an. Ştiu că este un proiect foarte aşteptat de autorităţile publice locale. Este nevoie în satul românesc să ducem utilităţi şi să facem investiţii ca să creştem calitatea vieţii în mediul rural", a anunţat ministrul Agriculturii.

Şeful MADR a precizat că prin deschiderea măsurilor din noul PNDR 2014-2020 au intrat pe piaţă fonduri europene de peste 900 de milioane de euro, bani aflaţi la dispoziţia fermierilor, iar numărul proiectelor depuse până in prezent a depăşit 1.200. "Cred că astăzi PNDR 2014 -2020 este singurul program din România care are sesiuni de primire de proiecte şi are deschise majoritatea liniilor de finanţare. Avem pe piaţă aproape 900 de milioane de euro fonduri europene la dispoziţia fermierilor şi avem deja peste 1.200 de proiecte depuse şi chiar de foarte mulţi tineri. Asta îmi dă speranţa, beneficiind şi de experienţa trecutului, că putem să avem o absorbţie foarte ridicată, dar putem să avem proiecte mult mai importante din punct de vedere calitativ", a adăugat Daniel Constantin.

În ceea ce priveşte PNDR 2007 -2013, ministrul Agriculturii a afirmat că România a ajuns la un grad de absorbţie de 87% şi, cu toate că a existat o presiune foarte mare pentru cei care au beneficiat de fonduri europene de a termina investiţiile până la 30 septembrie 2015, ei le vor putea continua şi după 31 decembrie 2015. "Am anunţat că printr-o Hotărâre de Guvern am anulat acest termen şi vestea bună pentru fermieri este că ei pot continua investiţiile chiar şi după 31 decembrie 2015, dacă proiectul este început şi dacă experţii de la autoritate vor considera că vor putea termina într-un timp rezonabil investiţiile. Niciun fermier care a început investiţiile, are contract de finanţare, nu pierde sumele chiar dacă acea regulă de "n plus 2" se termină la finele anului", a precizat liderul de la Agricultură.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), România a ajuns la un grad de absorbţie de 87% din fondurile europene alocate prin PNDR 2007 – 2013, iar sumele plătite până în prezent beneficiarilor au depăşit 7,6 miliarde de euro. "AFIR a plătit peste 7,6 miliarde euro către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 care au depus până în prezent cereri de plată pentru decontarea cheltuielilor efectuate, iar prin plăţile efectuate s-a ajuns la un grad de absorbţie de aproximativ 87% din totalul fondurilor europene alocate României de Uniunea Europeană pentru perioada de  programare 2007 – 2013", au precizat reprezentanţii AFIR. De la demararea PNDR în anul 2008, AFIR a primit şi verificat peste 150.000 cereri de finanţare, în valoare de peste 18,5 miliarde de euro, dintr-un total disponibil de 5,9 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor de investiţii. Până la această dată au fost contractate peste 85.000 de proiecte de investiţii pentru a primi finanţare nerambursabilă, valoarea totală a fondurilor alocate fiind de 5,7 miliarde de euro.

Sursa: AGERPRES