Troianul Zeus a fost găsit în peste 74.000 PC-uri din aproape 2.500 de organizaţii din întreaga lume, acesta având scopul să fure informaţii de logare de pe site-urile bancare, reţele sociale şi sisteme e-mail.

Compania de securitate NetWitness a descoperit, luna trecută, în timpul unui control de rutină un atac informatic iniţiat la sfârşitul anului 2008 şi care a afectat 2.411 organizaţii din peste 200 de ţări. NetWitness a descoperit mai mult de 75 gigabytes de date furate care conţineau detalii de logare la sisteme e-mail, site-uri online banking, Facebook, Yahoo!, Hotmail.

Dintre organizaţiile vizate cele mai multe sunt din Statele Unite, iar restul din ţări precum Mexic, Arabia Saudită, Egipt şi Turcia. Publicaţia „Wall Street Journal” a raportat ca Merck, Cardinal Health, Paramount Pictures şi Juniper Networks au fost printre ţintele acestui atac.

Cei de la NetWitness cred că autorii atacului sunt hackeri din Europa de Est. În privinţa modului de operare, aceştia susţin ca s-a utilizat un server comandă-şi-control din Germania prin care s-au trimis ataşamente conţinând malware-ul în e-mail-uri sau link-uri către site-uri pe care angajaţii companiilor au dat click.

Troianul Zeus poate fi utilizat pentru a căuta şi sustrage orice fişier de pe computer şi permite controlarea de la distanţă a PC-ului.

SURSA: Cnet