Un număr de 32.400 de pasageri din România au fost afectaţi de închiderea temporară a spaţiului aerian, cauzată de recenta erupţie a unui vulcan din Islanda, iar numărul zborurilor anulate a fost de 315, potrivit datelor comunicate miercuri de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Sorin Munteanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării , a participat miercuri la o videoconferinţă organizată de vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, cu reprezentanţi ai autorităţilor naţionale care coordonează turismul în statele membre ale Uniunii Europene.

În cadrul videoconferinţei au fost discutate măsurile pentru combaterea efectelor cauzate de către recenta erupţie a vulcanului din Islanda. Fiecare stat a prezentat efectele erupţiei vulcanice asupra domeniului turismului din diferite perspective – a industriei hoteliere, a agenţiilor de turism, a activităţii de închirieri auto, potrivit unui comunicat al MDRT.

„Sorin Munteanu a prezentat măsurile luate de către guvernul român în vederea sprijinirii celor afectaţi de închiderea spaţiului aerian românesc, printre care înfiinţarea unei linii telefonice gratuite puse la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Informaţiile oferite au vizat oportunităţile de cazare pe plan local şi modalităţile de transport alternative către ţările de origine. De asemenea, au fost prezentate cifrele referitoare la zborurile anulate (315) din România, precum şi numărul pasagerilor afectaţi (32.400)”, se menţionează în comunicat.

Un nor de cenuşă provocat de erupţia unui vulcan din Islanda a perturbat traficul aerian în Europa şi a determinat închiderea spaţiilor aeriene din mai multe state.

Companiile cu activităţi în transportul aerian aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi aerogările administrate de autorităţile locale au pierdut în intervalul 16-20 aprilie circa şapte milioane euro din cauza închiderii spaţiului aerian, din care patru milioane euro au fost raportate de Tarom.

SURSA: Mediafax