„Avem livrate până ieri 30.800.000 de măşti la 12 judeţe”, a transmis Nelu Tătaru în cadrul conferinței de presă, în legătură cu măștile pentru persoane defavorizate.

Conform celor spuse de ministrul Sănătății, luni au fost livrate măşti în judeţele Botoşani, Harghita, Covasna şi 600.000 pentru judeţul Ilfov, urmând ca în două zile, termenul stabilit cu comisia de licitaţie, sa se livreze toată marfa, în caz contrar contractul va fi reziliat.

Veste proastă dată de Nelu Tătaru

Nelu Tătaru a declarat luni că autoritățile pot face față unui nou val de infectări cu noul coronavirus numai în măsura în care vom avea o respectare de către populație și patronii de restaurante a regulilor impuse prin ordin de ministru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat la Parlament că, după o evaluare săptămânală, restaurantele se vor închide în localităţile unde indicele de răspândire a virusului SARS-CoV-2 va fi mai mare de 1,5 – adică incidenţa cumulată în 14 zile este de 1,5 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori -, decizia urmând să fie luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„Restaurantele, la nivel de judeţ, funcţionează, excepţie fac cele din localităţile unde se depăşeşte acest indice de 1,5 şi decizia este la nivelul Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă.

Dacă este un judeţ în care avem peste 1,5, dar este o localitate care are sub 1,5, atunci decizia este tot la Comitetul Judeţean de Situaţii de Urgenţă dacă se poate desfăşura activitate de servire.

În momentul în care evaluarea săptămânală va arăta o creştere a acelui indice, în localitatea respectivă, se va închide acel restaurant”, a afirmat Tătaru luni la Parlament.

Întrebat dacă se va putea face faţă unui eventual val de noi cazuri de COVID-19 apărute în urma deschiderii restaurantelor, teatrelor, sălilor de cinematografe şi a şcolilor, Tătaru a răspuns: „În măsura în care avem o respectare a regulilor impuse prin ordin de ministru pentru fiecare activitate care se reia, atunci putem gestiona o creştere mică a numărului de cazuri pe care o asumăm.

În cazul în care nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creştere mare a numărului de cazuri”.

Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu.