Experții sunt de părere că vaccinurile pentru Covid-19 dezvoltate de Rusia şi China au un neajuns comun: sunt bazate pe un virus de răceală comună la care au fost expuşi mulţi oameni, ceea ce le poate limita eficacitatea, relatează reuters, citată de news.ro.

Astfel, în cazul vaccinului companiei CanSino Biologics, aprobat pentru utilizarea de către armata chineză, acesta este o formă modificată a adenovirusului de tip 5 (Ad5). Compania discută ca vaccinul să fie aprobat de urgenţă în mai multe ţări, înainte de a foinaliza studii clinice de amploare, a relatat publicaţia Wall Street Journal săptămâna trecută.

De cealaltă parte, un vaccin dezvoltat de Gamaleya Institute din Moscova, aprobat în Rusia la începutul lunii august, în pofida testării limitate a acestuia, este bazat pe Ad5 i pe un alt adenovirus mai puţin comun.

”Ad5 vmă îngrijorează pentru că mulţi oameni au imunitate. Nu sunt sigur care este strategia lor…poate nu va avea o eficacitate de 70%. Ar putea avea o eficacitate de 40% i este mai bine decât nimic, până va exista altceva”, a declarat Anna Durbin, cercetător în domeniul vaccinurilor la Johns Hopkins University.

Ar trebuie să fie esențiale

În prezent, vaccinurie sunt considerate ca fiind esenţiale pentru a opri pandemia care a ucis peste 845.000 de oameni la nivel mondial, iar ambii dezvoltatori au o experienţă de ani de zile cu vaccinuri pentru Ebola aprobate care sunt bazate pe Ad2.

Până la acest moment, CanSino şi Gamaleya nu au răspuns solicitărilor pentru informaţii.

Cercetătorii au experimentat de-a lungul deceniilor vaccinuri bazate pe Ad5 împotriva unei varietăţi de infecţii, dat niciunul nu este utilizat pe scară largă. Aceste implică virusuri inofensive drept bază pentru a introduce în organism gene ale virusului ţintă, în acest caz noul coronavirus, în organism, declanşând o reacţie imunitară pentru combaterea virusului real.

Dar mulţi oameni au deja anticorpi pentru Ad5, care ar putea determina organismul să atace vectorul în loc să răspundă la coronavirus, ceea ce ar face vaccinul mai puţin eficace.

Mai mulţi cercetători au ales adenovirusuri alternative sau alte mecanisme de livrare.

Oxford University şi AstraZeneca şi-au bazat vaccinul pentru Covid019 pe un adenovirus de la cimpanzei, evitând problema Ad5. Vaccinul candidat al Johnson & Johnson foloseşte Ad26, o tulpină mai rară.