Peste 1.600 de firme din toată ţara au solicitat, în luna februarie, intrarea în şomaj tehnic pentru aproape 44.000 de angajaţi, potrivit datelor centralizate de Inspecţia Muncii (IM).

În total 1.629 de firme au solicitat aplicarea măsurilor prevăzute de lege pentru intrarea în şomaj tehnic a 43.923 de angajaţi.

Cele mai multe firme care au solictat intrarea în şomaj tehnic pentru angajaţi sunt din Capitală. În total, 192 de societăţi bucureştene au anunţat că trimit în şomaj tehnic peste 3.600 de angajaţi. De asemenea, alte 128 de firme din Prahova au anunţat că trimit în şomaj tehnic 4.184 de lucrători, iar 86 de societăţi din Cluj vor să trimită acasă, cu 75% din salariu, 2.288 dintre salariaţi.

Cele mai puţine astfel de situaţii sunt înregistrate în Mehedinţi, unde doar doi angajatori au notificat trimiterea în şomaj a 546 de angajaţi.

Construcţii, maşini şi utilaje, cele mai afectate domenii

Potrivit IM, cele mai multe societăţi provin din domenii precum construcţii, maşini şi utilaje, agricultură, industrie alimentară sau servicii.

OUG 4/2010 stabileşte că Guvernul va acorda, începând cu 1 februarie 2010, o nouă perioadă de trei luni de şomaj tehnic în care nu mai impune plata CAS pentru angajaţi, dar va obliga angajatorii să ateste situaţia dificilă în care se află prin declaraţii pe propria răspundere, iar firmele vor fi controlate periodic de ANAF.

Noua perioadă de şomaj tehnic este aplicată începând cu luna februarie 2010, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendării contractului individual de muncă angajaţii şi angajatorii (pentru respectivii salariaţi) fiind scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, pentru maximum 90 zile.

Indemnizaţiile de minimum 75% din salariul de bază care sunt acordate angajaţilor, din fondul de salarii, pe durata întreruperii activităţii firmei reprezintă drepturi aferente perioadei februarie-decembrie 2010 inclusiv, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile.

Simultan cu acordarea acestei facilităţi, Guvernul va aplica însă şi o serie de reguli prin care va verifica dacă angajatorii abuzează sau nu de şomajul tehnic.

SURSA: Mediafax