Din nou probleme pentru angajaţii Ford din România!

Angajaţii Ford Craiova, trimişi iarăşi în şomaj tehnic! Cât timp vor sta acasă?

Salariaţii uzinei Ford de la Craiova vor intra din nou în şomaj tehnic, săptămâna aceasta. Ei vor sta acasă şi vor încasa 78% din salariu. La muncă va veni numai personalul indisponibil.

Decizia a fost luată ca urmare a crizei de pe piaţa semiconductorilor, relatează Digi24.

Nu este o problemă nouă, iar angajaţii Ford de la Craiova au mai trecut prin această experienţă şi în luna mai. Atunci, conducerea Ford România a decis să-i trimită acasă, pentru o săptămână, pe cei mai mulţi dintre angajaţi.

Ford a investit aproximativ 2 miliarde euro la Craiova şi a produs peste un milion de vehicule şi peste 1,5 milioane de motoare de la preluarea acesteia în 2008.

La momentul actual, uzina de la Craiova produce în paralel modelul Puma, care e cel mai bine vândut SUV de clasa mică la nivel european, modelul EcoSport, dar şi motorul de 1.0 l EcoBoost. Pe viitor, se va concentra totuşi pe producţia de vehicule comerciale şi electrice.

Începând cu trimestrul III al anului în curs, joint-venture-ul Ford Otosan va prelua uzina craioveană, în urma unui transfer de proprietate.

Tensiuni în creştere între SUA şi China în domeniul semiconductorilor

Cât despre problema semiconductorilor, criza nu pare să se apropie de final prea curând, însă tensiunile pe acest subiect între SUA şi China sunt în creştere. Pe 7 octombrie, Statele Unite anunţau actualizarea reglementărilor sale de control al exporturilor, măsură destinată să complice şi mai mult fabricarea şi cumpărarea semiconductorilor de către China.

„Aceste actualizări vor limita capacitatea Republicii Populare Chineze în acelaşi timp de a cumpăra şi de a fabrica unele cipuri de ultimă generaţie, utilizate în aplicaţiile în domeniul militar”, a indicat Biroul industriei şi securităţii (BIS) din Departamentul de Comerţ al SUA.

„Acţiunile noastre vor proteja securitatea naţională şi interesele politicii externe a SUA, trimiţând totodată un mesaj clar, potrivit căruia leadership-ul tehnologic american este o problemă a valorilor, precum şi a inovaţiei”, a declarat secretarul adjunct al Comerţului pentru exporturi, Thea Rozman Kendler, citată într-un comunicat.

Fabricarea şi exportul de semiconductori fac obiectul unei bătălii aprige între cele două puteri economice pentru dominaţia tehnologică. Washingtonul acuză cu regularitate Beijingul de spionaj industrial şi de ameninţări la adresa securităţii sale naţionale.

Acest conflict a căpătat o nouă amploare de la penuria de semiconductori legată de criza provocată de pandemia de Covid-19.