Nu ar trebui să devină latura dominantă a unei persoane, dar anumite aspecte negative pot fi sănătoase, susțin experții, conform Inverse.

Dezavantajele optimismului

Atitudinile optimiste și pesimiste sunt la fel de utile ca și acțiunile pe care le inspiră, spune Gabriele Oettingen, profesor de psihologie la Universitatea din New York. Cercetarea sa analizează modul în care procesele legate de optimism și pesimism motivează anumite acțiuni. Ea spune că imaginarea unui viitor mai bun, fără acțiune, poate induce în eroare pe cineva, dându-i un sentiment de falsă siguranță.

Privind partea plină a paharului, se poate spune că ar putea face pe cineva să se simtă mai bine în acest moment, dar nu îi va schimba comportamentul în viitor, explică Oettingen. Optimistul s-ar putea să se complacă în fantezii legate de lucruri pozitive, fără a lua măsuri pentru a schimba ceva. Astfel, optimiștii s-ar putea mulțumi imaginându-și un viitor mai bun, în loc să acționeze diferit pentru a crea un astfel de viitor.

Atitudinile pesimiste sau optimiste, spune ea, se bazează pe experiențe din trecut. De exemplu, dacă ai o experiență negativă când mergi la o petrecere, ești predispus fie să condamni petrecerile în general, fie să vezi cu alți ochi contextul respectiv. Dacă te-ai simțit prost la acea petrecere și nu ai făcut nimic în privința asta, atunci rezultatul riscă să se repete, adaugă ea.

Regândirea pesimismului

Potrivit cercetătorilor, pesimismul ”sănătos” este cel mai bine folosit selectiv și strategic. „În domeniul psihologiei, termenul „pesimism” este oarecum folosit echivoc”, scrie Frieder Lang, președintele departamentului de psihologie de la Universitatea Erlangen-Nürnberg din Germania.

„Există o diferență între pesimism ca „trăsătură” și prognoze pesimiste”, spune el.

Lang și colegii săi l-au studiat pe acesta din urmă. Rezultatele conduc la un fenomen pe care el îl numește „pesimism defensiv” și care poate fi rezumat prin a avea așteptări mai reduse în fața incertitudinii. Lang spune că ”pesimismul defensiv” este foarte diferit de ceea ce în general numim o viziune sumbră asupra vieții. Mai degrabă, afirmă el, pesimismul defensiv se referă la tărâmul lucrurilor care, în mare parte, nu se află sub controlul cuiva.  Prin comparație, gândirea în termeni relativi poate face viitorul mai luminos. Pe de altă parte, așteptările mari pot crește probabilitatea dezamăgirii. Cu alte cuvinte, uneori, dacă vrei să accentuezi pozitivul, trebuie să gândești negativ.

Un echilibru sănătos

Cercetările lui Lang și Oettingen se concentrează pe realism, iar atât optimismul, cât și pesimismul pot atinge niveluri nerealiste. Pesimismul, spun ei, nu este întotdeauna răspunsul la unele probleme. Oettingen spune că, în unele cazuri, pesimismul poate întări așteptările foarte scăzute, așa că este mai puțin probabil să acționezi, pentru că oricum nu vezi rostul unui efort.

Folosirea pesimismului ca instrument necesită o alternativă, fie că este vorba de o privire serioasă asupra a ceea ce puteți schimba sau despre situația in extenso. Pesimismul defensiv ajută la explicarea unor rezultate posibile. Este frumos să crezi într-un viitor mai strălucit, dar să vezi dezavantajul poate da roade pe termen lung, afirmă Lang.