Extinderea programului de înnoire a parcului auto şi la persoanele juridice ar putea duce la o creştere a pieţei de automobile noi cu 15% – 20% în 2010, în condiţiile în care vânzările de anul acesta nu vor depăşi 130.000 de unităţi, a declarat preşedintele ACAROM, Constantin Stroe, citat de Mediafax.

„Măsura extinderii programului «Rabla» la persoanele juridice va mai dezgheţa piaţa de maşini noi. Dacă şi pentru anul viitor se va aloca o cotă de 60.000 de unităţi, ne putem aştepta la o creştere a pieţei cu 15% – 20%”, a afirmat şeful Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), care ocupă în acelaşi timp şi poziţia de vicepreşedinte al constructorului Dacia.

El a precizat că pentru acest an nu se aşteaptă la un volum de vânzări de maşini noi mai mare de 130.000, cu 52% mai puţin faţă anul trecut, când s-au comercializat 270.995 de unităţi noi.

Schimbările programului

Conform unei ordonenţe de urgenţă publicată luni în Monitorul Oficial, programul naţional de înnoire a parcului auto a fost extins şi la persoanele juridice, metodoligia de implementare şi finanţare a măsurii urmând a fi stabilite de Administraţia Fondului de Mediu.

De asemenea, actul legislativ prevede introducerea în program a tichetului valoric, document a cărui valoare nominală reprezintă echivalentul primei de casare.

În prezent se derulează a treia şi ultima etapă a programului din acest an, prevăzută pentru intervalul 1 septembrie – 11 decembrie.

Conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, vânzările de autoturisme noi au totalizat în primele nouă luni ale acestui an 101.770 de unităţi, cu 54,3% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

SURSA: Mediafax