Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din SUA au demonstrat faptul că persoanele cu boli rare nu dezvoltă un număr foarte mare de anticorpi nici măcar după ce se vaccinează anti-covid, lucru care îi face încă vulnerabili în fața noului coronavirus.

În ceea ce privește explicația, specialiștii susțin că terapia cu cortizon limitează efectul opitim al vaccinului. Medicul reumatolog Ruxandra Ionescu a oferit o serie de declarații în acest sens, vorbind despre situația pacienților săi.

Mai exact, medicul susține că întrerupe o parte din tratamentul pacienţilor săi pe perioada vaccinării, în contextul în care s-a remarcat o producție mai mică de anticorpi în cazul acestora.

Totodată, aceasta a mai subliniat faptul că există ghiduri care atestă faptul că o serie de medicamente trebuie întrerupte în timpul vaccinări, menționând inclusiv perioada în care acestea trebuia stopate.

„Am văzut că mulţi dintre pacienţii cu lupus sau cu alte boli autoimune dezvoltă o producţie mai mică de anticorpi după vaccin. Sunt ghiduri care spun exact ce medicament trebuie întrerupt şi pe ce durată”, a explicat medicul.

Recomandări pentru persoanele cu boli autoimune

În acest context, Ruxandra Ionescu a venit cu o serie de recomandări în cazul pacienţilor cu boli autoimune. Aceasta le recomandă celor care se află într-o astfel de situație să continue să poarte mască, să evite zonele aglomerate chiar şi după vaccinare, iar membrii familiei ar trebui să fie imunizaţi.

Ea a adăugat că există riscul ca membrii familiei să facă boala și să o transmită mai departe persoanei cu o boală autoimună.

„Cu familia vine în permanenţă în contact şi atunci e bine să fie vaccinată şi aceasta. Dacă aceştia vor face boala, chiar dacă anticorpii sunt scăzuţi boala nu o să fie severă pentru că există şi celulele cu memorie”, adaugă Ruxandra Ionescu, pentru Mediafax.

De menționat este faptul că, la nivel global sunt 300 de milioane de pacienţi cu boli rare. Totodată, în România se estimează că trăiesc aproape un milion de persoane cu astfel de afecţiuni.