Cei care se grăbesc să decoreze de Crăciun sunt mai fericiți

Crăciun 2023. Tradiția impune aducerea bradului și a decorațiunilor în casă pe 8 decembrie, deși în Statele Unite, pregătirile încep deja de Ziua Recunoștinței, a treia zi de joi din noiembrie. Potrivit cercetărilor, cei care se ocupă de decorarea casei cu mult timp înainte de Crăciun sunt mai fericiți decât cei care așteaptă până în decembrie sau chiar până în ultimul moment, conform La Repubblica.

Psihoterapeutul Paola Gaetano explică: „Sărbătorile de Crăciun au meritele de a reînviora amintiri pozitive. Privirea la bradul împodobit ne aduce aminte de așteptările plăcute din copilărie, atunci când așteptam cu nerăbdare să dezvăluim cadourile.”

Potrivit psihologului britanic Steve McKeown, implicarea în atmosfera Crăciunului păstrează legătura cu latura noastră infantilă. Crăciunul face ca responsabilitățile vieții de adult să pară mai puțin presante.

Paola Gaetano adaugă că cei care trăiesc bucuria apropiatului Crăciun experimentează o reminiscență a copilăriei lor, caracterizată de speranță, încredere, căldură și surprize.

„Cei care se simt fericiți când se apropie Crăciunul trăiesc, fără îndoială, o reminiscență a copilăriei lor, acea dimensiune de speranță, încredere, căldură și surpriză care face parte dintr-o copilărie fericită”, explică și Paola Gaetano.

„De aceea, trăiesc cu bucurie reîntâlnirea cu familia și cu cei dragi. Asta înseamnă că familia a reușit cumva să ofere înțelegere, respect și solidaritate. Același lucru este valabil și pentru familiile netradiționale, principalul lucru este că sunt formate din persoane care se angajează în acest sens, oferă încredere și fac posibilă încrederea reciprocă. Crăciunul este o întoarcere la o dimensiune de dulce așteptare, în care toate angajamentele sunt suspendate pentru a fi împreună. Este frumos atunci când este trăit în acest fel”.

Ce se întâmplă cu cei care nu iubesc Crăciunul

Totuși, cei cărora nu le place Crăciunul pot avea o amintire mai puțin plăcută a acestei perioade. Pot fi lipsiți de abilitatea de a simți emoțiile asociate copilăriei. Paola Gaetano sugerează că, în cazul în care copilăria noastră a fost fericită, experiențele pozitive din acea perioadă pot fi reparate sau înlocuite prin relații noi care să ofere îngrijire și susținere reciprocă.

„Cei cărora nu le place Crăciunul tind să nu aibă o amintire plăcută a acestuia. Nu și-au recuperat sau și-au pierdut capacitatea de a simți emoțiile care sunt atribuite copilăriei”.

Psihoterapeutul explică mai departe: „Dacă am experimentat relații sănătoase, copilăria noastră va fi fost aproape sigur fericită. Dacă nu, aceste sentimente pot fi recuperate cu ajutorul unor noi relații care să ne liniștească, relații în care învățăm să ne îngrijim unii de alții într-o dimensiune de iubire dezinteresată. Crăciunul poate aduce cu sine nostalgia unor persoane care nu mai sunt printre noi sau a unor momente de grijă pe care le-am abandonat. Nostalgia, în aceste cazuri, poate fi îndulcită de prezența celor dragi, a copiilor. Ea se transformă, în schimb, în melancolie atunci când nu există căldură și aceste prezențe reconfortante. În acel moment, ne amintim doar ceea ce am pierdut: acest lucru ne poate face să ne simțim și mai singuri”.

Cum ar trebui să fie Crăciunul

În concluzie, Crăciunul poate reprezenta un moment de încredere. Reîntoarcere într-o lume construită pe relații de grijă reciprocă. Totuși, pentru cei care au trecut prin traume sau pierderi, această perioadă poate redeschide răni vechi. În cazul în care Crăciunul este asociat cu sentimente pozitive, pregătirile timpurii pot aduce bucurie și anticipare plăcută.

„Crăciunul este un moment în care ne încredințăm, în care reintrăm într-o lume de relații construite de oameni care au ales să aibă grijă unii de alții, oameni care și-au dedicat viața acestei îngrijiri reciproce. În consecință, cineva se încredințează în timpul Crăciunului dacă este conștient că se încredințează la ceva pozitiv. Pe de altă parte, în cazul în care trăim într-o familie disfuncțională, unde există prea multe așteptări, unde se simte competiția și riscul de a fi umilit sau de a primi critici subtile, probabil că nu avem nicio speranță de a trăi un Crăciun plăcut. Din acest motiv, se percep adesea doar oboseala și cheltuielile.

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că Crăciunul de astăzi este mult mai consumerist decât în trecut. Oamenii au deja, mai mult sau mai puțin, tot ceea ce au nevoie, iar Crăciunul se poate transforma într-un efort obositor, care pentru unii lasă doar sentimentul de oboseală și de pierdere de timp și bani. Speranța, atunci când Crăciunul nu este asociat cu sentimente pozitive, ci cu intenția de a petrece clipe plăcute, trebuie să fie pusă în noi relații, de iubire sau de altă natură, care ne pot da o nouă încredere și o dorință de a fi împreună”, a spus psihoterapeutul.