Firma ieşeană a solicitat insolvenţa Romstrade încă din luna ianuarie, însă cauza a fost amânată până ieri, când judecătorii au constatat incapacitatea de plată a companiei. La acelaşi dosar au mai fost conexate şi cererile de insolvenţă ale companiilor din domeniul construcţiilor Cris-Mona Alimpex din Hunedoara, Roger Construct din Vâlcea şi a comerciantului de produse alimentare Ginort Bucureşti.
Constructorul a fost asaltat în acest an de solicitări de deschidere a procedurii de insolvenţă venite din partea unor furnizori care au de recuperat datorii pentru lucrări executate în ultimii doi ani.

Datoriile totale ale Romstrade se ridicau anul trecut la nivelul de 215 mil. euro, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Constructorul a raportat o cifră de afaceri de 127 mil. euro şi un profit net de 2,5 mil. euro aferent anului trecut.

Romstrade şi-a adjudecat anul trecut cele mai multe proiecte de infrastructură rutieră în zona de sud, Oltenia şi Muntenia. Acestea au o valoare de cel puţin 250 de milioane de euro. Printre firmele care au mai cerut insolvenţa Romstrade la începutul acestui an se numără producătorul de blocuri ceramice şi prefabricate din beton Macofil din Târgu Jiu sau constructorul de drumuri şi autostrăzi Felicon Impex din Filiaşi.
După arestarea lui Iordache, Romstrade a pierdut patru contracte importante cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Este vorba de contractul pentru construcţia variantei de ocolire a municipiului Caracal, a celui privind modernizarea DN5 Bucureşti-Adunaţii Copăceni, între km 7,5 şi 19,2 şi întreţinerea pe timp de iarnă a unor sectoare de drum, mai exact lotul 6 SDN Ploieşti şi lotul 9 de pe Autostrada Bucureşti-Constanţa, sectorul Bucureşti-Lehliu.

Tot ieri, la cererea DHL International România, firma de taxi aerian a lui Nelu Iordache, Romstrade Logistic Express, a intrat în insolvenţă la decizia aceloraşi judecători. Compania figura la finalul anului trecut cu datorii de 13,8 mil. euro în baza de date a Ministerului Finanţelor Publice. În acelaşi an, firma de taxi aerian a raportat o pierdere netă de 4,6 mil. euro la o cifră de afaceri de 2,2 mil. euro.

În ambele cazuri, Casa de Insolvenţă Transilvania a fost numită de judecători drept administrator judiciar.

Tribunalul Bucureşti a decis în 2 decembrie arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Nelu Iordache, acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare în legătură cu derularea de către firma sa, SC Romstrade SRL, a unui contract cu fonduri europene.

Potrivit DNA, în calitate de administrator al Romstrade, Nelu Iordache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Nelu Iordache ocupă poziţia 72 în ultima ediţie a TOP 300 Capital cu o avere estimată la 70-75 mil. euro, în scădere faţă de anul trecut.