Probioticele sunt microorganisme vii care sunt înghiţite de milioane de oameni pentru a restabili ecosistemul intestinal după o doză de antibiotice. Astfel de medicamente au efecte secundare negative.

Pentru a afla ce se întâmplă cu adevarat în intestin atunci când oamenii înghit aceste medicamente, imunologul Eran Elinav de la Institutul Weizmann de Ştiinţă din Israel a prelevat microbiotă (ansamblul microorganismelor care populează un ecosistem sau un habitat) de la voluntari sănătoşi, folosind direct endoscopii şi colonoscopii. Majoritatea cercetărilor microbiome se bazează pe eșantioane de fecale din care provin microbii intestinali.

Apoi au hrănit 15 dintre voluntari fie cu un supliment de medicamente probiotic disponibil comercial, fie cu un placebo, mai precis cu un medicament inactiv, prescris în scopuri experimentale.

Rezultatul a fost uimitor. Medicii au descoperit că nu se pot baza pe probe de fecale ca un indicator a ceea ce se întamplă în interiorul intestinului. „Este inexact, este greşit să tragem concluzii în felul acesta”, spune Eran Elinav.

De asemenea, cercetările au dus la concluzia că probioticele s-au colonizat în tractul gastrointestinal la unele persoane, în timp ce la alţii acestea au fost expulzate de organism. „Unii oameni acceptă probiotice în intestin, în timp ce alții le evacuează”, spune Elinav. Medicii au descoperit, astfel, că modelele de colonizare probiotice sunt strâns legate de particularităţile individului. În concluzie, ideea că oricine poate beneficia de un probiotic universal cumpărat de la supermarket este empiric greșit, spune el, conform Evenimentul Zilei.