Sute de mii de persoane și-ar putea pierde viața din cauza poluării

Un grup de experți în sănătate publică a declarat că întârzierile propuse pentru limitele de poluare atmosferică din UE vor duce la moartea prematură a sute de mii de persoane. De asemenea, va crește decalajul dintre Europa de Est și Europa de Vest, scrie The Guardian.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit orientări privind numărul de particule fine și cantitatea de gaze toxice care pot polua aerul, dar a subliniat că niciun nivel de poluare nu este sigur pentru respirație. Medicii care scriu în Jurnalul Internațional de Sănătate Publică doresc ca limitele să fie respectate până la sfârșitul deceniului, însă Parlamentul European vrea să aștepte până în 2035, Comisia Europeană vrea să stabilească limite mai reduse pentru 2030, fără a stabili o dată pentru a se alinia cu OMS, iar Consiliul European vrea să lase țările mai sărace să aștepte până în 2040.

„Fiecare an de întârziere a atingerii valorilor-limită se traduce direct în mai multe decese și boli”, a declarat Barbara Hoffman, președinta consiliului Societății Europene de Pneumologie și șefa departamentului de epidemiologie de mediu de la Universitatea Heinrich Heine din Düsseldorf.

Hoffman și colegii săi de la mai multe institute de sănătate publică au constatat că 330.000 de persoane în plus ar muri prematur dacă statele membre ale UE cu niveluri de particule fine mai mari de 10 micrograme pe metru cub ar întârzia cu un deceniu reducerea poluării, din 2030 până în 2040. Limita stabilită de OMS este de 5 micrograme pe metru cub.

„Aceste cifre arată clar că întârzierile vor aduce o pierdere substanțială, nedreaptă și inacceptabilă de vieți omenești în Europa”, au scris oamenii de știință.

Medicii numesc aerul viciat drept un ucigaș invizibil

Fiecare respirație pe care o persoană o face atrage poluanți suficient de mici pentru a se infiltra din plămâni în fluxul sanguin. Odată ajunși în sânge, aceștia circulă prin corp, afectând organele.

Cel mai poluat aer din Europa se găsește în țările din centrul și estul Europei, precum și în Italia, dar o investigație realizată de The Guardian în septembrie a arătat că 98% dintre europeni respiră un aer atât de murdar încât încalcă limitele OMS.

Consiliul European a propus ca țărilor cu o pondere mare de gospodării cu venituri mici și cu un PIB pe cap de locuitor sub media UE să li se permită să atingă valorile limită până în 2040, deoarece au mai puțini bani de investit în acest scop. Multe dintre țările europene mai sărace au un aer poluat, deoarece alimentează centralele electrice cu mai mult cărbune pentru a produce electricitate, ard mai mult lemn și cărbune pentru a încălzi locuințele și au mașini și fabrici mai vechi.