SUA a avertizat că Barcelona ar putea fi ținta unui atac terorist, susține digi24.ro.„Teroriştii pot ataca zonele turistice”, susţine departamentul american de stat, care îşi avertizează cetăţenii printr-un mesaj pe Twitter. Le cere să fie atenţi în zonele circulate de maşini, inclusiv la autobuze, şi mai ales în zona Las Ramblas, unde în august 2017 au fost ucişi 16 oameni. Între timp, ca urmare a informaţiilor primite, poliţia din Barcelona caută un suspect – un bărbat de 30 de ani de origine marocană cu permis de conducere pentru autobuze. Prezenţa forţelor de ordine a fost suplimentată în zonele intens circulate.

În luna august, teroriştii au lovit din nou în Europa, iar de această dată ţinta a fost Barcelona. 16 persoane au fost ucise de şoferul unei furgonete care a intrat cu maşina pe cea mai mare arteră pietonală a Spaniei, La Rambla, care e plină de vizitatori ai oraşului, la orice oră din zi şi din noapte. 100 de oameni au fost răniţi şi transportaţi la spital. Printre ei şi doi români. Ulterior, în cursul nopții, poliția a anunțat că un al doilea atac a avut loc în orașul Cambrils, dar i-a pus capăt înainte de a căpăta proporțiile celui de la Barcelona.

În urmă cu nici două săptămâni, în Franța a fost declanșată alertă teroristă de nivel maxim, după ce un atacator a ucis cinci oameni şi a rănit alţi 11. Teroristul a deschis focul cu un pistol-mitralieră chiar în centrul oraşului Strasbourg, la doi paşi de Târgul de Crăciun înțesat de oameni. Se aflau acolo şi mulţi romani. Peste 600 de poliţişti şi jandarmi au fost pe urmele atacatorului, care a izbutit să fugă cu un taxi furat, deşi forţele de securitate au tras de 2 ori asupra lui. Autorităţile au stabilit că suspectul este un cetăţean francez, de 29 de ani, care s-a radicalizat, şi era în atenţia poliţiei.