Fundaţia Dinu Patriciu are alocat anul acesta 7.300.000 de dolari pentru burse pentru studenţi. Organizaţia non-profit are două mari programe: unul pentru liceenii şi studenţii din familii cu venituri reduse şi unul pentru finanţarea studiilor superioare în străinătate. De anul acesta, fundaţia va lansa şi un program care „va premia” oamenii şi instituţiile care au contribuit la dezvoltarea invăţământului românesc.

În anii trecut, şi fundaţia Equalis acorda finanţări – rambursambile – pentru studii. Însă, din cauza crizei, şi-a suspendat activitatea.

„Şi la noi e criză,” se poate citi pe site-ul Equalis. „Vă informăm că suntem nevoiţi să amânăm procesarea solicitărilor pe termen nedeterminat. Ca urmare a crizei financiare, sponsorii noştri nu mai pot deocamdată să asigure finanţarea fundaţiei şi a împrumuturilor.”

Cei care au accesat site-ul pentru a solicita un credit au aflat că momentan nu e cazul să-şi creeze un profil, întrucât Equalis nu poate răspunde cererilor de împrumut pentru anul în curs.

În 2008, Equalis a semnat un parteneriat cu Universitatea Bucureşti prin care oferea împrumuturi pentru studenţii cu o situaţie socială precară. În 2009 şi 2010, fundaţia ar fi trebuit să acorde împrumuturi în valoare de 300.000 de lei pe an. 

Studenţilor le e teamă că nu vor putea achita creditele

Ionuţ Poenaru, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, a declarat că cei mai mulţi studenţi nu iau credite de la bănci pentru că nu sunt siguri că le vor putea achita mai târziu. Cei care iau credite sunt de regulă cei care şi lucrează în timpul facultăţii.

Deşi există credite pentru cei care vor să urmeze cursuri în străinătate, cei mai mulţi studenţi care sunt acceptaţi la universităţi din afară aplică pentru fonduri la fundaţii şi organizme care susţin studenţii, precum Fundaţia Dinu Patriciu.

Speranţa – fundaţii private

Anul acesta, fundaţia “Dinu Patriciu” a avut un buget cu aproape 31 la sută mai mare decât anul trecut, de la 5.580.000 de dolari anul trecut la 7.300.000 de dolari. Pe lângă cele două programe derulate până acum, fundaţia mai lansează două proiecte anul acesta – Gala Premiilor în Educaţie şi platforma virtuală JoburilaOrizont.ro, destinată absolvenţilor români ai unor instituţii din străinătate, care vor să se angajeze în România.

Gala Premiilor în Educaţie se va desfăşura în 29 octombrie şi va acorda premii în valoare totală de 200.000 de euro “oamenilor, organizaţiilor neguvernamentale şi instituţiilor de învăţământ de stat sau private care îşi desfăşoară activitatea în sistemul educaţional din România”.

Citeşte şi: Creditele pentru studenţi în alte state
Citeşte şi: Sistemul din România, doar o mutare de marketing
Citeşte şi: Statul lucrează la creditele pentru studenţi de 11 ani. Fără finalitate.