Majoritatea oamenilor se străduiește să muncească din greu, să economisească bani și caută pensionarea mai devreme. Dar, de la o vreme, în rândul tinerilor apare o tendință de „economisire soft”, modul tradițional de gândire fiind abandonat. „Economisirea soft” înseamnă a pune mai puțini deoparte pentru viitor și a folosi mai mulți bani pentru prezent.

Generația Z conduce așa-numitul val al „economisirii soft”

Generația Z, o generație care pune experiențele înaintea banilor, conduce așa-numitul val al economisirii soft, conform studiului Indexului de prosperitate realizat de Intuit. „Economisirea soft este răspunsul vieții soft la finanțe”, se spune în raport, potrivit CNBC.

O „viață soft” este un stil de viață care pune în prim-plan confortul mare și stresul redus, dând prioritate creșterii personale și bunăstării mentale.

Raportul a constatat că abordarea investițiilor și a finanțelor personale de către cei din generația Z (cei născuți după 1997) este „mai blândă” decât a celor născuți în deceniile precedente. Pe scurt, asta înseamnă că investitorii mai tineri au tendința de a-și băga banii în cauze care reflectă opiniile personale. De asemenea, caută o conexiune emoțională cu mărcile și companiile cu care aleg să se angajeze, a declarat pentru CNBC Liz Koehler, șefă la BlackRock din SUA.

Oamenii economisesc tot mai puțin

Lucrătorii mai tineri au dorința de a se elibera de constrângerile financiare restrictive. Trei din patru tineri din generația Z ar prefera să o ducă mai bine acum, decât să aibă bani la bancă, arată raportul Intuit.

De fapt, în prezent, ratele de economisire, în rândul americanilor, par să reflecte tendința de economisire soft.

Potrivit Biroului de Analiză Economică din SUA, americanii au economisit mai puțin în 2023. Rata de economisire personală – partea din venitul disponibil pe care o punem deoparte pentru economii – a fost semnificativ mai mică, de 3,9% în august, comparativ cu media de 8,51% din deceniul trecut, conform datelor Trading Economics din 1959.

Unul dintre motivele scăderii economiilor personale este revenirea la normalitate, după pandemia Covid-19, a declarat Ryan Viktorin, vicepreședinte financiar la Fidelity Investments, o corporație de servicii financiare. Deoarece americanii au cheltuit semnificativ mai puțin în timpul pandemiei, este probabil să cheltuiască mult mai mult acum, pentru a recupera timpul pierdut, a declarat ea pentru CNBC.

O schimbare a obiectivelor financiare în rândul lucrătorilor

În plus, inflația este cea care a pus o presiune uriașă asupra oamenilor, care nu mai pot să-și acopere cheltuielile sau să economisească bani, a spus Koehler.

Scăderea ratelor de economisire personală reflectă, în același timp, o schimbare a obiectivelor financiare în rândul lucrătorilor de astăzi.

Pe măsură ce tinerii se angajează, au noi priorități financiare și au șanse mai mari să adopte un „echilibru între „agitația” tradițională de a economisi fiecare bănuț și utilizarea unei părți din venit, pentru a se bucura de viață în prezent”, a spus Viktorin.

Majoritatea caută pensionarea mai devreme sau să nu se pensioneze deloc

Pensionarea reprezintă linia de sosire pentru majoritatea lucrătorilor. Cu toate acestea, mulți sunt îngrijorați că s-ar putea să nu se poată pensiona deloc.

Un raport al Blackrock arată că, în 2023, doar 53% dintre angajați cred că se vor putea pensiona cu stilul de viață pe care și-l doresc. Lipsa veniturilor din pensii, grijile legate de volatilitatea pieței și inflația ridicată au fost câteva dintre motivele invocate pentru lipsa încrederii oamenilor în ceea ce privește pensionarea.

Lucrătorii mai tineri au aceleași temeri, doi din trei tineri din generația Z nefiind siguri dacă vor avea vreodată suficienți bani pentru a se pensiona. În schimb, majoritatea caută să se pensioneze mai devreme sau să nu se pensioneze deloc, arată raportul Intuit.

Centrul Transamerican pentru Studii privind Pensionarea a constatat că aproape jumătate din populația activă fie se așteaptă să lucreze și după vârsta de 65 de ani, fie nu are planuri de pensionare.

În mod tradițional, pensionarea presupune părăsirea definitivă a job-ului. Cu toate acestea, experții au descoperit că însăși definiția pensionării se schimbă de la o generație la alta.