Cresc pensiile în România. Așadar, Marcel Ciolacu a spus că pensiile vor fi majorate cu prioritate! Potrivit premierului, acest lucru s-ar putea întâmpla până la 1 ianuarie. Totodată, există trei variante făcute cu banca mondială.

Marcel Ciolacu a făcut un nou anunț despre majorarea pensiilor

„Vor fi majorate pensiile cu prioritate. Regula de bază a Comisiei în momentul acesta este pentru pensiile generale să majorăm pensiile și să închidem din inechitățile din interiorul legii. Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor, prevăzută în cererea de plată numărul patru. Există trei variante făcute cu banca mondială. Eu merg în acest moment pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia”, a declarat Marcel Ciolacu la Digi24.

De asemenea, liderul PSD a fost oferit mai mult explicații despre variantele de majorare. Astfel, acesta a spus că varianta lui favorită este cea prin care elimină inechitățile.

„Cea prin care se închid inechitățile. De exemplu, sunt oameni care au muncit 30 de ani, dar au pensia de 1.500 de lei. Deci ei au anii de muncă închiși, nu exista contribuție pe timpul lui Ceaușescu. Să-l scot din mormânt să-l cert? Nu pot.

Așa era sistemul comunist. Trebuie să venim cu un sistem astfel încât oamenii aceștia…nu mai sunt foarte mulți, dar sunt niște inechități. Este prima variantă. Eu îmi doresc să intre în vigoare de la 1 ianuarie și se va încadra într-un procent, pe întreaga anvelopă a pensiilor în România, care este de o sută de miliarde de lei, cu o creștere de 15%. Oricum o să fie cu minim inflația luată în calcul. Ar fi incorect față de pensionari să nu se vină cu această indexare”, a mai spus social-democratul.

Pensiile care cresc chiar și cu 40%

Conform social-democratului, pensiile pe contribuție și pensiile mari „trebuie să aibă o mărire” la rândul lor. Totuși, mărirea nu va fi atât de mare în acest cazuri.

„Cele pe contribuție și pensiile mari și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, alte mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar. Nu am nicio reținere să revin, după ce avem draftul deja trimis la Comisie, vom avea primul feedback, o să venim în spațiul public și presupun că dna ministru îl va explica”, a subliniat acesta.

Ciolacu a subliniat apoi că nu vor mai exista pensii de 1.000 de lei în România. Acesta a conchis prin a spune că „nu putem condamna niște oameni care au prins un anumit sistem la subzistență, doar pentru că așa erau regulile pe timpul comunismului”.

Guvernul va face tot posibilul ca noua lege a pensiilor să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Premierul a explicat că inechitățile în ceea ce privește pensiile vor fi astfel rezolvate. Ciolacu a subliniat anterior importanța prioritizării măririlor pentru pensiile mici și remarcă că nu este corect să se aplice același procent de creștere atât pentru pensiile mici, cât și pentru cele mari.