La Camera Deputaților a fost depusă o nouă propunere legislativă care vizează o suspendare pentru pensiile speciale în cazul persoanelor care ocupă funcții de demnități publice și instituirea contribuției la sănătate pentru veniturile aferente părții necontributive a pensiilor de serviciu.

Pensiile speciale care ar putea să dispară

Această măsură face parte din angajamentul României de a reforma pensiile speciale conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Conform PNRR, România trebuie să alinieze pensiile speciale la principiul contributivității, fără a crea noi categorii de pensii speciale și raționalizându-le pe cele existente.

Astfel, pensiile speciale vor fi calculate pe baza contribuțiilor efectuate, a vechimii în profesie și a veniturilor obținute. Reforma vizează și eliminarea scutirilor fiscale pentru a asigura un sistem fiscal mai echitabil.

Legea nr. 282/19.10.2023 privind pensiile de serviciu a fost adoptată, însă nemulțumirea publicului față de menținerea acestor pensii persistă. Parlamentul a încercat să interzică și cumulul pensiei cu salariul la stat, dar Curtea Constituțională a decis, prin Decizia nr. 521/05.10.2023, că această măsură este neconstituțională.

Cu toate acestea, Curtea a lăsat loc de interpretare în cazul cumulului pensiei de serviciu cu funcții de demnitate publică, indicând că exercitarea acestor funcții nu reprezintă un drept fundamental la muncă, iar pensia de serviciu nu este un drept fundamental la pensie.

Curtea Constituțională a stabilit că reducerea pensiilor prin instituirea contribuției la sănătate pentru pensiile mari este o măsură necesară și echitabilă, cu condiția să fie realizată printr-o lege, nu printr-o ordonanță de urgență.

Implementarea noii propuneri legislative va avea un impact socioeconomic pozitiv, contribuind la crearea unui sistem de pensii și fiscal mai echitabil și inhibând intrarea în politică a persoanelor care au beneficiat anterior de privilegii. Fondurile bugetare rezultate din contribuția la sănătate vor fi utilizate pentru îmbunătățirea serviciilor medicale, transmite dcbusiness.ro.

bani lei bancnote
SURSA FOTO: Dreamstime

Cea mai mare pensie medie de serviciu depășește 24.000 de lei

În mai 2024, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a înregistrat o creștere ușoară, ajungând la 11.541 de persoane, cu 70 de persoane mai mult decât în luna anterioară, conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Majoritatea beneficiarilor (5.641) sunt acoperiți de prevederile Legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor.

În rândul beneficiarilor Legii 303/2002 s-a observat cea mai mare pensie medie de serviciu, ajungând la 24.552 de lei. Din acest total, 21.540 de lei reprezintă contribuția suportată din bugetul de stat, în timp ce 6.803 de lei provin din bugetul asigurărilor sociale de stat.