Pensii 2024! Cât de mult va creşte punctul de pensie anul viitor?

Pensii 2024! Potrivit Legii pensiilor, aflată în vigoare în acest moment, Guvernul va fi nevoit să mărească consistent pensiile românilor. Majorarea ar trebui realizată începând cu data de 1 ianuarie 2024. Se preconizează că aceste majorări vor avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat.

Dacă Guvernul își va respecta propria lege, punctul de pensie ar trebui să atingă valoarea record de 2.081 de lei. Acest rezultatul prevederilor legii, care anunță o majorare de 16,6% începând cu 2024.

Vă amintim că nivelul punctului de pensie este momentan la doar 1.785 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii.

Legea prevede că punctul de pensie va fi ajustat anual în funcție de inflație. Ajustarea ar trebui realizată cu o creștere suplimentară. Această creștere adițională se calculează ca fiind 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut înregistrat în anul precedent.

Cu toate că legea stabilește clar criteriile pentru ajustarea pensiilor, la nivel guvernamental se caută porțite de evitare. Discuțiile includ și o posibilă etapizare a majorării acestora. Etapizarea ar presupune o creștere la 1 ianuarie și una suplimentară la 1 septembrie.

pensii bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Marcel Boloș despre impactul acestei majorări

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a făcut joi, 31 august, o declarație în care a explicat impactul pe care această majorare o va avea asupra bugetului. El anunță alte două probleme care pot avea același efect.

„Noi avem, din acest punct de vedere, o problemă care îngrijorează Comisia pentru că sunt trei, să zic aşa, probleme cu impact major asupra finanţelor României. Pe de-o parte este reducerea deficitului bugetar care, conform angajamentelor asumate de România, în anul 2024 avem 3% din PIB acest angajament. (…)

Apoi, avem reforma pensiilor generale, care va genera un impact bugetar substanţial, fiindcă avem acolo înlăturarea inechităţilor sociale pentru populaţia cu pensii mici.

Și sigur cea de-a treia problemă pe care eu am menţionat-o, care de asemenea este cu impact bugetar, mai ales ţinând cont de revendicările profesorilor şi de ceea ce s-a întâmplat pe această temă în ultima vreme. (…)

Aceasta creează îngrijorări pentru Comisie fiindcă în lipsa unui spaţiu fiscal suficient avem acest risc ca angajamentul pe care îl avem pentru anul 2024, de 3% din PIB, să nu îl putem respecta”, a declarat, joi, Marcel Boloș pentru Antena 3 CNN.