Decizia Rezervei Federale (FED) a SUA de a creste continuu rata dobanzii de referinta pana la 3,75% si chiar posibil la 4,25%, pana la sfarsitul anului, a condus la o apreciere consecventa a dolarului fata de euro, cea mai lunga perioada de crestere inregistrata de moneda americana din 2001 pana in prezent. Gerry Celaya, director de strategie la Redtower Research, firma de cercetare de piata care a previzionat cu cea mai mare acuratete evolutia dolarului in trimestrul II al acestui an, estimeaza ca paritatea va ajunge la 1,13 dolari pentru un euro pana la sfarsitul acestui an. De asemenea, au existat voci care sustin o paritate de unu la unu la sfarsitul trimestrului I 2006. Totusi, previziunile difera foarte mult de la institutie la institutie, iar istoria a demonstrat ca doua estimari contrare in acelasi moment sunt oricand posibile.
“Posibil ca spre finalul anului, datorita asteptarilor de crestere a dobanzilor, paritatea euro/dolar sa se situeze undeva in jurul
cotatiei de 1,20.”
Mihai Catalin Ion,
Treasury Research Manager, Raiffeisen Bank SA
Analiza celor doua economii fata in fata nu ar strica probabil in acest moment. Razboiul declaratiilor celor doi titani, Greenspan si Trichet, duc fluctuatiile celor doua monezi internationale de referinta dintr-o parte intr-alta.
De o parte a balantei atarna cresterea consecventa a dobanzii FED, care atrage banii investitorilor catre titlurile americane. De cealalta parte a balantei stau insa deciziile tacite ale celor mai multe banci centrale din lume care isi transfera discret rezervele din dolari in euro. Dolarul a crescut odata cu imbunatatirea sau perspectivele anuntate de imbunatatire a unor indicatori economici. Euro a intrat in picaj odata cu razboiul politic pentru aprobarea Constitutiei Europene.
Un alt indicator important este legat de evolutia inflatiei in UE si SUA. Dupa cum precizeaza analistul financiar Florian Libocor, inflatia SUA s-ar situa la peste 3,0% in decembrie 2005, urmand ca dupa aceea sa scada, fapt care ar determina o stagnare a dobanzii de referinta in primul trimestru din anul viitor.
“Euro ramane bine ancorat pe termen lung: dobanda FED a crescut cu 2% intr-un an, dar cotatia euro/dolar a oscilat de la 1,23 atunci la 1,19-1,22 acum.”
Radu Limpede,
economist
In ciuda parerilor divergente din Uniune referitoare la rata dobanzii, inflatia a atins un nivel de 2,5%, fapt care ar putea induce ideea ca o crestere de dobanda este posibila, dupa cum estimeaza Libocor. In acelasi context, “chiar daca Banca Centrala Europeana nu are aceasta “libertate”, de a majora dobanda din cauza stagnarii a doua “motoare” – Germania si Italia”, dupa cum precizeaza economistul Radu Limpede, si in Europa s-a vorbit de tendinte inflationiste. In plus, semne timide arata ca in Uniune incepe o revigorare economica, in timp ce perspectivele de imbunatatire a deficitelor americane sunt aproape inexistente, cel putin nu sub guvernarea Bush. “Deficitele record ale Americii actioneaza de fiecare data ca o frana in fata oricarui raliu al optimistilor pe dolar. Orice reorientare majora a chinezilor si japonezilor spre alte plasamente ar arunca economia americana – dar si cea globala – in criza profunda”, spune Limpede.
In aceste conditii, indiferent de volatilitatea dolarului pe termen scurt, pe termen lung, euro isi pastreaza suprematia, existand sanse chiar ca paritatea sa ajunga la 1,30 -1,33 dolari pentru un euro, potrivit estimarilor facute de Libocor, care mai aduce ca argument in favoarea aprecierii monedei europene foarte probabila amplificare a fenomenului de migratie a fondurilor din economia americana inspre cea europeana (vezi recentul caz Venezuela – actor important pe piata petrolului – si precedentele).
“Pe final de an, sunt sanse ca dolarul sa se intareasca. Pe plan intern, daca BNR va continua sa cumpere euro, vom asista cu siguranta si la o crestere a dolarului.”
Daniel Marinescu,
analist financiar
Cat priveste Romania, cursul leu/dolar va fi strans legat si de evolutia euro/leu, nu numai de ceeea ce se intampla in plan international. Dorin Badea, chief dealer Banc Post, este de parere ca dolarul nu va sari in nici un caz de valoarea de 31.000 de lei, dar pentru cei care au pozitii deschise pe dolari este recomandabil oricum headging-ul.
In concluzie, pe termen lung, se poate miza pe euro.
Previziuni pe curs
Florian Libocor
– euro/dolar 1,30-1,33 – dec. 2005
– dolar/leu – 2,65-2,55 – dec. 2005
– euro/leu – 3,45 – 3,40 – dec. 2005
– euro/dolar – 1,34- finele trim.I 2006
– leu/dolar – 2,50- finele trim.I 2006
– leu/euro – 3,35 – finele trim.I 2006
Mihai Catalin Ion
– euro/leu – 3,5 – 3,6 – dec. 2005
– dolar/leu – 2,90-3,05 – dec. 2005
– euro/dolar – 1,20 – dec. 2005
Radu Limpede
O reasezare la 1,10 a cursului euro-dolar ar implica un curs intre 3,2 si 3,5 lei pentru un dolar,
depinzand major de cotatia euro pe piata din Romania.