Toate firmele din România vor fi obligate să întocmească liste cu partenerii sau furnizorii care înregistrează întârzieri la plată. Statul intenționează să își dea seama, astfel, care societăți comerciale au risc ridicat de neplată a taxelor și impozitelor.

„Persoanele juridice cu sediul în România, indiferent de forma de organizare și de tipul de proprietate, au obligația de a întocmi situația privind facturile restante mai mari de 10.000 lei individual sau cumulând 10.000 lei pe același creditor/debitor și mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadență, dacă scadența este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică, după caz, cu sediul în România”. De aceste situații este responsabil Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Bușteni – CPPI, o entitate care acum se înființează și va gestiona politica guvernamentală privind măsurile de luat pentru „prevenirea incapacității de plată“ în economie, arată o Hotărâre de Guvern.

În ultimii patru ani, au intrat în insolvență peste 100.000 de companii românești, adică o medie de 20.000 de companii pe an, respectiv 16% din totalul firmelor active și 10% din totalul celor foarte mari. Procentajul este de patru ori mai ridicat decât media din Europa Centrală și de Est, se arată într-un studiu Coface România. Aproximativ 3.000 din acestea aveau venituri de peste 1 milion de euro.