In Romania, o piata de Internet cu 1,3 milioane de utilizatori, venitul mediu lunar al unui utilizator tipic este de 100-200 USD. In aceste conditii, nu e de mirare ca „regele neincoronat” al modalitatilor de accesare a Internet-ului este dial-up-ul, cel mai ieftin mod de conectare, dar si cel mai lent. Acest tip de accesare a Internetului, ce foloseste liniile telefonice obisnuite, este potrivit pentru acei utilizatori care nu vehiculeaza cantitati mari de date. Din aceasta categorie fac parte utilizatorii ocazionali, care nu petrec pe Internet, mai mult de una-doua ore saptamanal.
Dial-up-ul necesita conectarea la provider-ul (furnizorul de servicii) de Internet, de fiecare data cand accesam Internet-ul, prin formarea de catre computer a unui numar de telefon prestabilit. Dial-up-ul nu permite transferul de date si voce simultan, ci doar succesiv. Costul accesului la Internet prin dial-up variaza in functie de durata si momentul din zi sau saptamana al conectarii la Internet (mai ieftin in intervalul orar 22-07 si in week-end).
O varianta de conectare prin liniile telefonice, dar care permite accesul continuu la Internet, nemaifiind necesara de fiecare data formarea numarului de telefon al provider-ului de Internet, este accesul prin intermediul liniilor inchiriate. O linie inchiriata nu este in esenta altceva decat o pereche de fire ce face legatura intre utilizator si furnizorul de Internet, linie ce este pusa la dispozitie de o companie de telefonie fixa (Romtelecom). Ea permite doar transferul de date. O alta posibilitate de conectare la Internet, tot prin intermediul liniilor telefonice din cupru, este tehnologia DSL (Digital Subscriber Line), care permite transferul simultan de date (cu viteze de 16 KB-1 MB/s) si voce (poti vorbi la telefon si in acelasi timp poti primi sau transmite date), in doua moduri: primirea datelor se face mult mai rapid decat transmiterea datelor (ADSL) sau cu aceeasi viteza (SDSL). Cei ce opteaza pentru DSL trebuie sa achizitioneze si un „splitter”, dispozitiv ce separa datele de voce, un modem DSL si o placa de retea de tip Ethernet.
In cazul unui trafic mare de date, exista o multime de alte posibilitati de acces la Internet, posibilitati care presupun din partea utilizatorului si detinerea unor resurse financiare consistente. Una dintre acestea este transferul de date prin satelit (cu viteze de 128 KB-2 MB/s), pretul fiind insa prohibitiv pentru utilizatorul de rand (zeci de mii de USD).
Conectarea prin satelit in varianta ieftina
O varianta cunoscuta de specialisti sub numele de „receive-only” si care tine cont de faptul ca, in general, e necesara receptia unui volum mai mare de date, comparativ cu transmisia, consta in combinarea a doua modalitati de transfer a datelor: transmisia se face prin dial-up, iar receptia prin satelit (38,4-400 KB/s). La Matco Computers, acest serviciu costa 85-150 USD/an, la care se adauga initial si costul achizitionarii echipamentului (antena, card DVB, 1-2 modemuri, sistem) de 500 – 800 USD. Alte doua modalitati de conectare la Internet sunt cea prin intermediul cablului TV si cea care foloseste undele radio.
In primul caz, vitezele de transfer pot ajunge la 5 MB/s. In cel de-al doilea caz, exista mai multe sisteme: de telefonie mobila de mica sau mare distanta si de orientare radio, viteza de transfer putand ajunge la 20 MB/s. Preturile, variind in functie de volumul traficului de date si de largimea de banda asigurata de provider, sunt insa pe masura.