Potrivit raportului, aproximativ două treimi din presupusele fraude implică şase ţări: Bulgaria, România, Grecia, Italia, Polonia şi Spania.
Potrivit raportului “Lupta împotriva Fraudei”, realizat de Comisia Europeană, neregulile şi fraudele din cadrul Politicii Agricole Comune, care primeşte aproximativ jumătate din bugetul UE, se ridică la o sumă echivalând cu 108,5 de milioane lire, în creştere cu 23%. Numărul de “plăţi ilegale” din bani europeni s-a dublat anul trecut, ajungând în prezent să coste contribuabilii europeni aproximativ 3,3 milioane lire pe zi.
În 2009, zona în care s-au înregistrat cele mai grave fraude a fost “politica de coeziune”, sub auspiciile căreia se alocă fonduri regiunilor celor mai sărace din Europa şi care primeşte peste o treime din întregul buget al UE. În cazul acesteia, suspiciunile de fraudă şi neregulile au costat UE 1,6 miliarde lire anul trecut, în creştere cu 109% faţă de anul precedent.
Printre utilizările frauduloase ale banilor UE se numără cazuri în care au fost pretinse fonduri pentru o livadă inexistentă de portocali şi de lămîi în Sicilia sau alocarea de fonduri proprietarilor unor vite imaginare în Slovenia.
Potrivit europarlamentarei Marta Andreasen, din partea Partidului Independenţei din Marea Britanie, care a fost demisă din postul de contabil-şef al Comisiei Europene după ce a atras atenţia asupra stării conturilor UE, Bruxellesul se foloseşte de banii din buget pentru a-şi cumpara sprijinul pentru proiectul european.
Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a dat asigurări că executivul comunitar “ia foarte în serios problema fraudelor şi a depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăţi sistemul de constatare şi de gestionare a fraudelor”.