Majoritatea celor care vor sa emigreze in Canada opteaza pentru plecarile cu scop turistic, deoarece timpul de asteptare pentru obtinerea vizei si costurile sunt mult mai mici. In Romania, perioada necesara pentru obtinerea unei vize de emigrare a crescut constant, ajungand in prezent la doi ani. In conditiile actualelor reglementari juridice, cheltuielile de emigrare au devenit si ele foarte mari: o persoana singura are nevoie de cel putin 11.000 dolari US, o familie de trei persoane de 17.250 dolari US, iar una de cinci persoane de 23.300 dolari US. Riscurile plecarii pe „scurtatura” in Canada sunt insa foarte mari. Persoanele care recurg la aceasta formula pot lucra numai la negru si risca oricand sa fie sanctionate si expulzate pentru sedere ilegala. Ofertele de munca sunt numai in activitati casnice, sezoniere si care nu necesita nici o pregatire profesionala. Conditiile de lucru, de securitate sociala si de plata nu sunt garantate, deoarece nu se poate incheia un contract de munca.
Programul oficial de emigrare
Cei care au ales Canada ca destinatie de plecare pe termen lung trebuie sa stie, de la inceput, ca procedura este nu numai de durata, costisitoare dar si extrem de laborioasa. Evaluarea initiala se bazeaza pe un sistem de punctare care a suferit modificari destul de importante dupa 17 septembrie 2001. Canada este interesata sa primeasca emigranti care au potential si care vor putea contribui la dezvoltarea economica a tarii. Candidatii pot alege intre mai multe categorii de programe de emigrare, in functie de situatia personala.
Emigrant independent
Punctajul minim pe care trebuie sa-l insumeze orice persoana care-si depune dosarul pentru emigrare este 80 si se calculeaza potrivit insumarii mai multor criterii:

· varsta: maximum zece puncte (intre 21 si 44 ani – 10 puncte; pentru 48 ani – 2 puncte);
· studii: maximum 25 puncte (liceu – 5 puncte; 1 an postliceala – 10 puncte; 2 ani postliceala – 15 puncte; 3 ani colegiu – 20 puncte; masterat sau doctorat – 25 puncte);
· cunostinte de limba engleza si franceza: maximum 20 puncte;
· experienta in munca: maximum 25 puncte (1 an de experienta – 10 puncte; 2 ani – 15 puncte; 3 ani – 20 puncte; 4 ani sau peste – 25 puncte).

Pentru a obtine punctajul minim, profesia trebuie sa se gaseasca in Lista Oficiala a Ocupatiilor, altfel cererea de emigrare va fi refuzata. In cazul in care solicitantul are o oferta de lucru aprobata de Departamentul de Resurse Umane din Canada, la scorul final se mai adauga 10 puncte. De asemenea, se mai pot cumula 10 puncte daca sotul sau sotia are studii mai avansate (3-5 puncte), a studiat in Canada (5 puncte), a lucrat in Canada (5 puncte) sau are oferta de lucru in Canada (5 puncte).
Emigrarea sponsorizata
Orice membru al familiei (parinte, sot, logodnic, frate) care este cetatean sau rezident permanent in Canada si are minimum 19 ani poate sponsoriza emigrarea in Canada a unei rude. Sponsorul trebuie sa-si asume insa angajamentul de a sustine timp de zece ani emigrantul si familia acestuia si sa-i ajute sa se stabileasca in Canada.
In cazul in care solicitantul vizei de emigrare nu se incadreaza in nici una dintre categoriile de rudenie prevazute, dar sponsorul este dispus sa-si ofere ajutorul, se poate opta pentru varianta emigrant independent. In acest caz, sponsorul poate fi si un prieten foarte bun. Demersurile facute pe aceasta cale sporesc foarte mult sansele solicitantului de a fi acceptat ca rezident in Canada.

Programe provinciale de emigrare Quebec

Provincia Quebec are un program special de emigrare pentru lucratorii calificati si pentru oamenii de afaceri. Exceptand lucratorii calificati, selectia se face tot pe baza unui punctaj, diferit in functie de tipul de program pentru care se opteaza:
1. Programul „Oferta de lucru asigurata”
Solicitantul vizei trebuie sa faca dovada ca detine o oferta valabila de lucru din partea unui angajator canadian. Acesta, la randul lui, trebuie sa justifice faptul ca nu a reusit sa angajeze pe postul respectiv un cetatean sau un rezident canadian, lucru relativ usor de realizat in varianta in care nivelul salarial este scazut. In acest caz, angajatorul trebuie sa respecte procedura de angajare a unui strain.
2. Programul ocupatiilor cautate in Quebec
Pentru a putea beneficia de acest tip de program, solicitantul trebuie sa fie calificat intr-una din ocupatiile cuprinse in Lista oficiala a ocupatiilor. De asemenea, acesta trebuie sa aiba o vechime minima de sase luni in meseria respectiva. La sosirea in Quebec, el trebuie sa faca dovada ca detine fonduri financiare suficiente pentru a se intretine singur in primele luni. Pe Lista oficiala a ocupatiilor, figureaza, intre cele mai cautate profesii, fizicienii, astronomii, chimistii, inginerii, matematicienii si statisticienii, informaticienii, dar si tehnicienii cu trei ani scoala postliceala sau sculer-matriterii cu un an de scoala postliceala.
3. Programul pentru mobilitate profesionala
sanse mari de reusita au si persoanele care dovedesc ca au capacitatea de a gasi un loc de munca sau se caracterizeaza prin mobilitate profesionala. Pentru aceasta trebuie sa convinga autoritatile canadiene ca au capacitatea de a se adapta rapid la piata muncii, argumentele forte fiind desigur unele legate de studii, experienta in munca, varsta, cunostinte de limba engleza si franceza. Vizite anterioare sau legaturi cu persoane de Quebec reprezinta avantaje suplimentare.
New Brunswick
Provincia New Brunswick poate reprezenta o „scurtatura” pentru cei care vor sa emigreze in Canada, in cazul in care se potrivesc cu nevoile locale de munca sau pot contribui la dezvoltarea mediului de afaceri. Pentru a putea intra in acest program, solicitantul trebuie sa indeplineasca ori o conditie, ori alta:
– sa aiba o oferta de munca garantata in New Brunswick;
– sa aiba un plan de afaceri aprobat de oficialitatile din New Brunswick.
In plus, trebuie sa intruneasca punctajul minim de 50 pentru:
– varsta: maximum 10 puncte;
– studii: maximum 18 puncte;
– experienta de munca: maximum 10 puncte;
– calificarea intr-o anumita meserie (pentru solicitantii care au o oferta de munca): maximum 5 puncte;
– cunostinte de limba: maximum 15 puncte;
– adaptabilitate: maximum 25 puncte;
Criteriul „adaptabilitate” ii va pune la grea incercare pe cei necasatoriti, care vor trebui sa aleaga fie intre a face urgent un masterat sau un doctorat, sa invete perfect ambele limbi (franceza si engleza) si sa aiba cel putin 4 ani de experienta, fie, daca nu indeplinesc toate aceste conditii, sa se casatoreasca repede, insa nu cu oricine, ci cu o persoana care sa indeplineasca conditiile prevazute mai sus.

Informatii utile

Ambasada Canadei, str. Nicolae Iorga 36, sector 1,
Bucuresti. POBox 117, OP 22, Tel.: 307.50.00.
Pe parcursul evaluarii dosarului de emigrare,
veti putea urmari stadiul acestuia la adresa Web: https://www.cic.gc.ca/francais/en-ligne/index.html

Scurtaturi pentru emigrare

Dat fiind faptul ca romanii vorbesc franceza destul de bine, metoda depunerii dosarului de candidatura pentru o scoala din Quebec poate fi o cale relativ usoara in vederea atingerii obiectivelor de emigrare pe termen lung. Candidatura se poate depune pentru un curs de imbunatatire a limbii franceze, spre exemplu. In acelasi timp insa, este necesara o suma de bani suficient de mare pentru intretinerea pe o perioada de un an. Acest interval de timp, in cazul in care se solicita emigrarea, este strict necesar pentru ca actele sunt procesate la Buffalo si interviul este in Canada, dar se poate la fel de bine sa fie mutat la Bucuresti. Aceasta este cea mai usoara cale de a candida din interior.

Pentru a obtine viza de student, candidatii trebuie mai intai sa depuna dosarul la o astfel de scoala. Dupa obtinerea acceptului, institutia elibereaza o scrisoare. Candidatul trebuie sa plateasca in avans cursurile si cazarea, dupa care scoala confirma inscrierea persoanei respective la curs. Cu scrisoarea de accept, candidatul merge la ambasada si depune dosarul pentru Student Permit in Quebec. r
Este recomandabil sa candideze pentru un curs de un an, pentru a se putea depune actele de emigrare din interior. Costul unui astfel de program este de aproximativ 5-6 mii de dolari canadieni pentru un an. Cei care au intrat pe aceasta „scurtatura” spun ca admiterea nu este grea, iar succesul demersurilor ulterioare este garantat. r
r
Tot in Quebec exista si un program special pentru studentii straini care vor sa candideze dupa un an de studii pentru rezidenta permanenta. Important este sa intre in Canada si pe perioada procesarii actelor sa aiba un statut legal. Pentru orice viza mai mica de un an, actele nu pot fi procesate in Statele Unite. Pentru o viza valabila pentru un an de la data depunerii candidaturii pentru emigrare, actele se proceseaza in State si interviul se desfasoara in Montreal.