Tunelul feroviar Bata, parte a tronsonului strategic dintre Simeria și frontiera cu Ungaria, a devenit funcțional pe firul 2 de circulație, conform anunțului oficial făcut de ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban. Lucrările au fost incluse într-un proiect amplu de reabilitare a infrastructurii feroviare, susținut prin fonduri europene nerambursabile și estimat la peste 2 miliarde de lei, fără TVA. Noul traseu vizează creșterea vitezei de circulație a trenurilor și adaptarea căii ferate la cerințele coridorului european Rin-Dunăre.

Tunelul feroviar Bata: investiție esențială pentru rețeaua feroviară din vestul țării

Tunelul feroviar Bata a fost construit pe noul traseu de cale ferată dintre stațiile Bârzava și Vărădia, în județul Arad, și are o lungime de peste 600 de metri.

Proiectul face parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a liniei feroviare Curtici – Simeria, ce urmărește atingerea unor viteze de circulație de până la 160 km/h.

Lucrările la firul 2 al tunelului au fost finalizate și date în exploatare joi, 17 iulie, conform anunțului oficial făcut de ministrul Ciprian Șerban.

Obiectivul este cuprins în coridorul european Rin-Dunăre, ceea ce oferă proiectului o relevanță strategică sporită în contextul actual de transport transfrontalier.

„Proiectele feroviare sunt la fel de importante pentru economia României ca și cele rutiere!

Astăzi deschidem circulația pe firul 2 al tunelului feroviar Bata, care are o lungime de peste 600 de metri și este situat pe tronsonul de cale ferată dintre Simeria și Frontiera cu Ungaria, parte a coridorului european Rin-Dunăre.

Lucrările la noua variantă de traseu dintre Bârzava și Vărădia, care cuprinde tunelul Bata au o valoare de peste 2 miliarde de lei, fără TVA, bani asigurați prin fonduri europene nerambursabile.

După finalizarea lucrărilor trenurile vor putea circula pe acest tronson de cale ferată cu viteze de până la 160 km pe oră.

Este un moment important pentru modernizarea infrastructurii feroviare din vestul țării dar și pentru creșterea importanței României în noul context geo-strategic”, transmite ministrul Ciprian Șerban.

Traseul Bârzava – Vărădia: 13 km de cale ferată nouă, cu elemente moderne de infrastructură

Noua variantă de traseu dintre Bârzava și Vărădia însumează aproximativ 13 kilometri și include, pe lângă tunelul Bata, două poduri majore peste râul Mureș, fiecare cu o lungime de aproximativ 500 de metri.

Aceste structuri sunt completate de alte lucrări de infrastructură precum poduri, podețe, pasaje rutiere și instalații moderne de semnalizare.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a informat că firul 2 a fost pus în funcțiune pe întreg traseul, urmând ca firul 1 să devină operațional în aproximativ două luni.

Viteza maximă admisă pentru trenurile de călători va fi de 120 km/h în această etapă, urmând să crească treptat până la 160 km/h după finalizarea tuturor lucrărilor.

„Astfel, prin darea în exploatare a noii variante de traseu BÂRZAVA – BATA – VĂRĂDIA, trenurile de călători vor circula, în această primă fază, pe firul II cu o viteză maximă de 120 km/h (viteză stabilită în Mersul Trenurilor 2024 -2025), iar pe firul I, unde sunt în execuție lucrările finale, traficul feroviar urmează a fi redeschis peste aproximativ 2 luni, perioadă necesară lucrărilor de reconfigurare a căii ferate din capătul Y al stației Vărădia”, a transmis CFR SA.

Reacții din sectorul infrastructurii: lucrări întârziate, dar esențiale pentru modernizare

Proiectul a fost demarat oficial în anul 2017, însă lucrările propriu-zise au început mult mai târziu, în 2023. Asociația „Pro Infrastructură” a remarcat întârzierile semnificative, subliniind că, deși rețeaua rutieră avansează mai rapid, în domeniul feroviar astfel de modernizări sunt rare și durează mai mult.

Aceeași organizație a evidențiat importanța noului tunel și a traseului Bârzava – Vărădia, explicând că traseul anterior era prea sinuos pentru a permite circulația trenurilor cu viteze mari. Noul tronson a fost proiectat special pentru a permite circulația cu 160 km/h între Curtici și Simeria, reducând semnificativ timpii de parcurs.

„CFR inaugurează după 8 ani un nou tunel la Bata, săpat în… 2023.

Deși în ultima perioadă noile bucăți de autostradă se țin lanț, noile căi ferate sunt rare, scurte și (re)construcția lor durează chiar și de 2-3 ori mai mult.

Joi, 17 iulie, se va deschide traficul pe un traseu feroviar nou de 13 km între stațiile Bârzava și Vărădia, județul Arad. Scopul variantei este asigurarea vitezei de 160 km/h între Curtici și Simeria (cu încetiniri la 100 la Arad, Radna și Deva), această viteză nefiind posibilă pe linia veche și sinuoasă.

«Vedeta» traseului este tunelul Bătuța (sau Bata, depinde cum privești harta). În lungime de 650 m, este urmat la mică distanță de două poduri gigantice peste Mureș de aproape 500 m fiecare. Trenurile vor circula la început cu 120 km/h, mai puțin pe cele două poduri restricționate inițial la 70 km/h până își fac «rodajul» de tonaj. Linia veche de pe malul nordic al Mureșului se va păstra pe un fir pentru garnituri Regio, localnicii fiind obișnuiți cu trenul din 1868”, transmite Asociația „Pro Infrastructură”.

Infrastructură modernă pe traseul Bârzava – Ilteu: 25 de lucrări și instalații tehnologice avansate

Pe tronsonul feroviar Bârzava – Ilteu, care cuprinde și traseul nou inaugurat, au fost realizate 25 de lucrări de infrastructură. Printre acestea se numără două poduri peste Mureș, fiecare cu o lungime de aproximativ 500 de metri, noul tunel Bata de 603 metri, precum și 9 poduri și 11 podețe de diferite dimensiuni.

Pe lângă elementele de infrastructură, au fost construite clădiri civile, inclusiv o nouă clădire pentru călători în stația Vărădia, echipată cu pasarelă pietonală peste cele patru linii de cale ferată.

În plus, au fost instalate sisteme moderne de semnalizare și control, inclusiv instalații CE și BLAI, semnale automate și sisteme GSM-R pentru comunicații feroviare.

Pe noul traseu feroviar Bârzava – Bata – Vărădia au fost realizate 25 de lucrări de infrastructură, 7 clădiri civile și au fost montate instalații moderne de control și siguranță a circulației feroviare, după cum urmează:

  • 2 poduri peste râul Mureș cu lungimi de 550 m, respectiv 500 m, pe care trenurile de călători vor circula cu viteza de 120 km/h, după perioada de stabilizare a prismei de piatră spartă, viteză care va crește la 160 km/h, la finalul lucrărilor;
  • 2 pasaje rutiere superioare peste calea ferată, la Vărădia si Bârzava;
  • 9 poduri;
  • 11 podețe;
  •  tunelul BATA în lungime de 603 m, realizat lângă malul stâng al râului Mureș, prin săpătură mecanizată, care va permite atingerea vitezei maxime de circulație de 160 km/h pentru trenurile de călători și de 120 km/h pentru trenurile de marfă;
  • punct nou de oprire Lalașinț – PO Lalasinț;
  • punct de secționare Bata;
  • clădire nouă de călători în stația Vărădia, inclusiv pasarelă pietonală peste cele 4 linii CF;
  • 5 site-uri GSM-R pentru comunicații feroviare.
  • instalație CE și BLAI pe relația Bârzava Nouă – Bata – Vărădia;
  • semnale noi și instalație autostop cu inductoare de cale.