Doua imobile extrem de valoroase, de pe strada Mendeleev si Splaiul Independentei, gazduiesc acum mai multe patronate, in schimbul unor chirii normale. Desi reprezinta interesele unor firme private, organizatiile se considera nedreptatite fata de colegii lor din partide si sindicate care folosesc aproape gratuit sedii la fel de scumpe.

“Organizatiile patronatele au dreptul de a li se atribui in folosinta gratuit bunurile proprietate publica si de a cumpara, la valoarea lor de inventar reactualizata, spatiile si terenurile proprietate publica primite in folosinta pe baza unor contracte de inchiriere sau comodat”. Aceasta este una din propunerile de modificare a Legii patronatelor, sustinuta si inaintata de o parte din organizatiile amintite. Sediile unde isi desfasoara acum activitatea sunt amplasate central si ultracentral, fiind vorba in majoritatea cazurilor de cladiri vechi, cu valori foarte mari. Evaluatorii au estimat pana la 1.800 de euro metrul patrat pentru aceste imobile “urmand ca valoarea acestora sa ajunga la 2.000 de euro pe metru patrat in perioada urmatoare”, conform lui Adrian Crivii, expert evaluator, director Darian Rom Suisse. “Sustinem propunerea de a avea acces gratuit la aceste imobile si de a le cumpara la o valoare de inventar reactualizata, asa cum au si sindicatele. Asa este corect”, a spus Gabriel Ceacalopol, director general al Consiliul National al Patronilor din Romania. Acesta este doar unul dintre patronatele care sustin propunerea. Pe langa alte cladiri publice, organizatiile vizeaza si patrimoniul fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din Romania, la care sindicatele au acum acces preferential. In schimb, reprezentantii sindicatelor considera ca modelul conditiilor avantajoase de uilizare a bunurilor publice a fost preluat de la partidele politice. “Sa copiem acest model este aberant. Daca Guvernul intelege sa faca aceste cadouri patronatelor, noi vom reactiona. Nu e normal sa le facem taman celor de la patronate, care sunt foarte dotati din punct de vedere financiar, cadouri de genul acesta”, a spus Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa.
Reprezentantii oamenilor de afaceri considera, dimpotriva, ca au un rol social si, drept urmare, pot formula astfel de pretentii. “Asa cum administratia de stat se bucura de asigurarea spatiilor pentru desfasurarea activitatii in conditii economice rezonabile, si patronatele trebuie sa aiba repartizate spatii pentru desfasurarea activitatii lor in conditii de chirie sau atribuire gratuita”, a precizat Dumitru Constantin, presedintele CONPIROM.


Cu toate acestea, comparatia intre partide, sindicate si patronate este, in mod evident, fortata. Cele din urma sunt vizibil avantajate financiar, numai aruncand o privire la situatia materiala a membrilor lor. Zece din liderii unor astfel de organizatii se regasesc in topul celor mai bogati romani. De altfel, nici o “reactualizare” a valorii de inventar nu este o solutie aplicabila. “Valoarea de inventar nu e altceva decat costul de realizare amortizat. Este imposibil sa actualizezi valoarea de inventar la valoarea de piata”, explica Adrian Crivii.


Propunerea nu a fost deocamdata avizata de Ministerul Finantelor Publice si nici Ministerul Muncii nu doreste sa o includa in proiectul de lege care va ajunge la Guvern. Aceasta si pentru ca nu este singura modificare “indrazneata” adusa de patronate vechii legi. Celelalte propuneri au vizat “dreptul preferential al organizatiilor patronale la resurse provenite din bugetul de stat si din bugetele locale” si “dreptul de a fi recunoscute ca parteneri privilegiati si prioritari in cadrul parteneriatului public-privat”.


sansele ca patronatele sa obtina dreptul de a cumpara spatiile in conditiile dorite sunt destul de mici, in schimb solicitarea de folosire a imobilelor in aceleasi conditii ca sindicatele sau partidele politice, adica la chirii mici, are mari sanse de reusita. Este cunoscut faptul ca, in urma controversatei Legi nr. 90/2003 privind vanzarea spatiilor aflate in proprietatea privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, partidele politice au primit de la stat sedii ultracentrale sau le-au inchiriat la preturi de nimic.

Afaceristi de “top 300” In fruntea patronatelor

Catalin Ene, Pitesti, 8-9 milioane dolari, presedintele Patronatului Comerciantilor din Agricultura.

Maria Grapini, 9 milioane de dolari, Timisoara. Presedinte FEPAIUS

Sorin Minea, 14-15 milioane de dolari, presedintele Asociatiei Romane a Carnii

Mohammad Murad, 65-70 milioane de dolari, membru in CNPR

Familia Paunescu, 700-750 milioane de dolari, George Constantin Paunescu presedinte UGIR

Florin Pogonaru, 10-11 milioane de dolari, presedinte AOAR

Florin Talpes, 40-45 milioane de dolari, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii din Romania

Lucian Ovidiu Tender, 170 milioane de dolari, presedinte UGIR-1903

Vasile Turcu, 30 milioane de dolari, vicepresedinte CNIPMMR.