De curând s-a deschis pe bulevardul Barbu Văcărescu un restaurant care a fost gândit întocmai ca o tavernă veselă dintr-un oraș din sudul Franței. Se află la parterul hotelului Decebal, lângă magazinul Băcănia Veche, un alt loc de pierzanie pentru gurmanzii din București. Pe vremuri aici era un steak-house destul de banal, care avea însă o friptură pe piatră încinsă foarte gustoasă.
Acum este un restaurant-bistro cu specific mediteranean deschis de același proprietar, în parteneriat cu importatorul de băuturi Pernod Ricard. Se numește Pastis.
Pastisul este un aperitiv foarte popular în sudul Franței. Această băutură aparține unei familii de lichioruri ce au la bază anasonul, din care mai fac parte și ouzo (Grecia), arak (din lumea arabă), raki (din Turcia), sambuca (din Italia) sau mastika (din zona Balcanilor). În Franța, băuturile pe bază de anason au început să fie produse la scară largă la începutul secolului trecut, iar astăzi le regăsești în orice meniu de bar, cafenea, bistro sau restaurant, fie că te afli la Paris, la Bordeaux și cu atât mai mult la Marsillia, locul de naștere oficial al pastisului.
Nu știu cât de cunoscută este această băutură în România, dar tocmai de aceea cred că producătorul ei n-a avut o idee rea să branduiască acest restaurant cu numele primei mărci de pastis din lume, Ricard. Măcar de curiozitate și tot îți vine să comanzi un pahar de pastis după ce treci pragul acestui local. De aici încolo rămâne de văzut dacă această experiență merită sau nu repetată.
Decorul la Pastis este, așa cum spuneam, unul vesel și cald, gândit după tipicul unei taverne din sudul Franței. Pereții sunt vopsiți în tonuri de galben și bleu și sunt pictați din loc în loc cu peisaje naïve din Provence. Mobilierul este din aceeași poveste, iar pe rafturile de lemn gri din zona centrală a restaurantului regăsești tot felul de detalii care vin să întregească tabloul gândit de arhitectul spațiului: sticle de ulei cu ierburi aromatice, lădițe de vin, albume de fotografii, accesorii marinărești și flori viu colorate. Ospătarii sunt și ei îmbrăcați în ton cu atmosfera și se străduiesc să te îmbie cu mâncărurile din meniu pe care le prezintă cu mare entuziasm. Mai ales pe cele cu pește și fructe de mare la care insistă să-ți precizeze (cum altfel?!) că “sunt toate proaspete”.
Mâncarea este bună la Pastis și este de apreciat faptul că au făcut un meniu destul de mic, coerent și în acord cu întreg conceptul restaurantului. Un alt amănunt demn de notat este că duminica aici se organizează brunchuri tematice despre care puteți afla în fiecare săptămână de pe pagina lor de facebook.
Ce-am încercat și ne-a plăcut
La aperitiv am fost curios să văd cum fac Feta Saganaki (12 lei), dar nu semăna deloc cu ce gustasem eu de multe ori în Grecia. Teoretic ar fi trebuit să primesc o bucată consistentă de brânză trasă în tigaie cu ulei de măsline, însoțită de roșii, ardei și eventual alte legume. Am primit în schimb un soi de caprese la grătar. Adică bucăți mici de feta așezate răzleț pe un pat mare de roșii. Mi-am scos pârleala la felul doi cu un piept de curcan în prosciutto (26 de lei) și o porție mare de orez cu fructe de mare (48 de lei) din care puteau mânca liniștiți doi oameni.
Legendă
Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5
Pastis
Barbu Văcărescu 51
031.425.90.14, 0730.950.560
www.pastis.ro