Nu cred ca este atat de alarmanta cresterea creditului neguvernamental pe cat a fost ea raportata. Masurile luate de BNR reprezinta mai degraba o solutie de compromis pentru a raspunde la preocuparile manifestate de FMI.
Cei care isi propun in prezent sa contracteze un credit trebuie sa se gandeasca ceva mai mult la riscul unor dobanzi ceva mai mari?
Cred ca dobanzile la creditele contractate in moneda nationala nu vor mai creste peste nivelul actual. Chiar daca dobanzile la depozite au, aparent, o tendinta ascendenta, cresterile nu sunt atat de mari pentru a determina modificarea dobanzilor active. Asistam mai degraba la un proces de reducere a diferentei ce se inregistreaza intre dobanda pasiva si cea activa. Acest lucru este firesc intr-o economie cu rata inflatiei aflata in scadere, dar care pune probleme bancilor comerciale. Pentru a-si pastra marja de profit, acestea sunt obligate sa reduca costurile operationale sau sa gaseasca surse alternative de venit.
In ce moneda este recomandabil, pentru o persoana fizica, sa contracteze in prezent un credit, in echivalent a 10 – 15 mii euro?
In conditiile in care o persoana fizica are veniturile raportate la dolar sau euro, e bine sa contracteze creditul in valuta respectiva. In cealalta situatie, daca venitul unei persoane este numai in moneda nationala, creditul va trebui contractat in lei. Astfel, se evita riscurile generate de fluctuatiile de curs valutar.
Eforturile de reducere a volumului creditelor (aflate in crestere in acest an) nu au si efecte negative?
Nu cred ca putem vorbi de „eforturi concertate” de reducere a volumului creditelor, ci mai degraba de masuri care sa franeze cresterea acestora. In orice caz, in ultima instanta, diferitii factori de piata sunt cei care vor dicta volumul creditelor.