Pașaportul COVID va fi introdus! Guvernul britanic tocmai a luat decizia

Ministerul Transporturilor vrea să introducă acest document din ziua de 17 mai, aceasta fiind data prevăzută iniţial pentru reluarea zborurilor internaţionale, conform informațiilor transmise de către telegraph.co.uk

Obiectivul documentului respectiv este ca persoanele care călătoresc să poată demonstra în ţara de destinaţie că au fost vaccinate.

Autorităţile au început o relaxare a măsurilor

În momentul de față, Regatul Unit interzice călătoriile în afara ţării, însă autorităţile au început o relaxare a măsurilor anti-COVID, care în principiu ar trebui să se încheie la sfârşitul lunii iunie, când nu vor mai exista restricţii anticoronavirus.

De asemenea, sursa menționată amintește că planurile au fost discutate recent de funcţionari ai guvernului şi de reprezentanţi ai sectorului turistic.

Regatul Unit a vaccinat deja persoanele de peste 50 de ani şi persoanele cele mai vulnerabile şi speră să-şi vaccineze întreaga populaţie adultă până la sfârşitul lunii iulie.

Guvernul analizează formatul „paşaportului COVID-19”, care ar putea fi în versiune digitală sau pe hârtie şi ar avea certificarea guvernului, ceea ce ar permite acceptarea acestui document de către autorităţile vamale din ţările de destinaţie.

În ce țări pot merge românii care s-au vaccinat?

Chiar dacă ne aflăm la începutul procesului de vaccinare, câteva țări au anunțat deja că permit, sau vor permite, accesul turiștilor care s-au vaccinat anti-COVID. Totuși, până și aceste țări optimiste mențin în continuare o interdicție pentru cetățenii Statelor Unite, chiar dacă sunt vaccinați.

În acest context, The Points Guy a realizat un ghid al destinațiilor care au început să-și deschidă ușile pentru turiștii care au primit vaccinul mult așteptat. Câteva dintre ele sunt următoarele:

Croația

Începând din luna aprilie, cetățenii americani care s-au vaccinat nu mai sunt nevoiți să se testeze sau să stea în carantină. Toți călătorii trebuie să fie complet vaccinați iar imunizarea trebuie să fie realizată cu 14 zile înainte de plecare.

De menționat este că au acces și călătorii care nu sunt vaccinați, însă aceștia trebuie să îndeplinească câteva cerințe specifice.

De asemenea, călătorii se pot testa și când ajung în Croația, intrând în auto izolare până când primesc un rezultat negativ. În acest caz, costul de testare va fi suportat de către oameni. Aceștia vor fi nevoiți să arate și o dovadă a plății costului de acomodare.

Cipru

Începând din mai, călătorii britanici care pot arăta o dovadă a imunizării vor putea intra în Cipru fără să prezinte un test negativ de COVID sau să intre în carantină. Conform noilor protocoale stabilite de autoritățile din Cipru, cei care pot dovedi că s-au vaccinat pot intra în țara respectivă și „nu vor fi nevoiți să treacă prin testări pentru a vizita Cipru. Mai mult, aceștia nu vor fi plasați în carantină.”

Totuși, nu toate țările sunt vizate. Rămâne la atitudinea autorităților căror naționalități le este permisă intrarea, în funcție de riscul de contaminare.

Estonia

Estonia a început să permită accesul turiștilor vaccinați din data de 1 februarie. La sosire, călătorii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare care arată că imunizarea a fost realizată, ce vaccin a fost folosit, cine l-a fabricat și numărul lotului. Documentul trebuie să fie scris în limba estonă, engleză sau rusă.

Franța

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru CBS News că Franța va permite accesul călătorilor vaccinați începând cu luna mai.

Sursă foto: Dreamstime