Președintele Greciei a emis decretul prezidențial de dizolvare a Parlamentului

Aceasta este doar a doua oară când Grecia are un parlament de „două zile” de la restabilirea democrației în 1974, precedentul fiind rezultatul alegerilor din mai 2012, care, de asemenea, nu au reușit să producă un guvern.

Vouli, parlamentul unicameral cu 300 de deputați s-a constituit luni, în urma rezultatelor alegerilor din 21 mai, când partidul Noua Democrație (ND, conservator), condus de fostul premier Kyriakos Mitsotakis a obținut 40,8% și 146 de mandate (cu cinci mai puține decât majoritatea absolută) și a declinat mandatul de formare a unui guvern primit de la președinta Sakellaropolou.

Ca urmare a refuzului lui Alexis Tsipras, liderul partidului SYRIZA (stânga radicală), clasat al doilea cu 20,1% și 71 de mandate și apoi al lui Nikos Androulakis, liderul PASOK (social democrat) cu 11,5% și 41 de mandate, clasat al treilea, după o întâlnire cu cei cinci lideri ai partidelor parlamentare –  au mai intrat în Vouli Partidul Comunist Grec (KKE) cu 7,3% și 26 de mandate și Soluția Greacă (EL, ultranaționalist) cu 4,5% și 16 mandate – președintele Sakelaropolou a decis numirea unui guvern interimar condus de premierul Sarmas, a dizolvat Parlamentul imediat după constituirea sa și a convocat scrutinul parlamentar repetat pe 25 iunie.

Despre desfășurarea noilor alegeri

Noile alegeri se vor desfășura prin revenirea la vechea lege electorală care acordă un bonus de 20 – 50 de mandate partidului clasat pe primul loc cu scoruri de 25% – 40%. Scrutinul din 21 mai s-a desfășurat potrivit reprezentării proporționale integrale și în cazul repetării rezultatului pe 25 iunie, Mitsotakis și ND ar putea beneficia de o majoritate absolută confortabilă de 170 de mandate.

Câștigătorii clari ai alegerilor din Grecia sunt prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis și partidul său Nea Dimokratia. Și totuși, câștigătorul vrea reluarea alegerilor.

Grecia tocmai a votat. Dar se confruntă deja cu perspectiva unor noi alegeri. Câștigătorii clari ai scrutinului parlamentar de duminică, 21 mai 2023, sunt premierul conservator Kyriakos Mitsotakis și partidul său Nea Dimokratia. Au obținut 40,8% din voturi și ocupă 146 de locuri în Parlament. Le lipsesc cinci mandate pentru o majoritatea absolută iar Mitsotakis le vrea, astfel că vehiculează deja ideea unor noi alegeri, cât mai repede posibil.

Anumite modificări legislative ale sistemului de vot, care vor intra în vigoare chiar de la următoarele alegeri, vor permite partidului câștigător să obțină mult mai ușor 50% din mandate.

Ca atare, a doua zi după alegeri, Mitsotakis a informat-o pe președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, despre intenția sa de a nu purta discuții exploratorii cu alte partide. Și a cerut ca termenul constituțional pentru noi alegeri să fie scurtat, astfel încât o nouă rundă electorală să poată avea loc deja pe 25 iunie.