Prestigiosul New York Times a comentat, pe larg, declarația făcută de Papa Fracisc în ultima zi a călătoriei sale în România, când a cerut duminică iertare din partea Bisericii Catolice pentru suferința pe care au suportat-o romii, spunând că inima lui a fost „împovărată de multele experiențe de discriminare, segregarea și maltratarea ” pe care aceștia le-au experimentat.

În articol se mai menționează că Suveranul Pontif a avertizat în mod constant împotriva creșterii înfricoșătoare a fricii și a învinuirii migranților și a romilor, deseori numiți țigani. 

În materialul apărut în New York Times, a fost analizat pe larg semnalul dat de Papa Francisc iar jurnaliștii au cerut, în acest sens, și punctul de vedere al unor personalități care s-au implicat în mod direct în problema discriminării romilor.

Una dintre persoanele care a comentat pentru New York Times declarația făcută de Papa Fracisc a fost Damian Drăghici. Jurnaliștii au amintit că acesta este un muzician rom, care a devenit consilier al guvernului român în problemele romilor și care a fost ulterior ales în Parlamentul European. Damian Drăghici a precizat, pentru New York Times, că vorbele de încurajare rostite de Papa Francisc „pot face diferența de 10 ani de muncă pentru cineva din Parlamentul European sau pentru oricine altcineva, pentru că este o personalitate atât de mare”.

„Suntem în continuare cea mai oprimată minoritate din Europa”, a comentat Damian Drăghici pentru prestigioasa publicație. El a amintit că în Europa există circa 12 milioane de romi. „Suntem migranții Europei, în Europa”, a punctat acesta.