Un impact mai devastator decât o armă nucleară! S-ar putea întâmpla pe 27 decembrie

Totuși, trebuie menționat că sunt slabe şanse ca asteroidul să lovească Pământul. Potrivit specialiștilor, se estimează că va trece pe lângă Pământ la o distanţă de 4,5 milioane de kilometri, scrie jpost.com

Comparativ, distanţa dintre Pământ şi Lună este de aproximativ 384.000 km, conform sursei menționate.

A mai trecut pe lângă Pământ în anul 2018

De asemenea, asteroidul respectiv a mai trecut pe lângă Pământ în anul 2018, la o distanţă şi mai mică, mai precis 296.758 km, adică trei sferturi din distanţa de la Pământ la Lună. Totuși, nu a fost observat de cercetătorii NASA la momentul respectiv..

The Jerusalem Post a subliniat că este greu de estimat nivelul distrugerilor, în cazul în care un asteroid ar lovi Pământul deoarece dimensiunile acestora variază.

Ultimul impact cu un asteroid de mari dimensiuni a fost, în 1908, deasupra zonei Tunguska din Rusia. Se estimează că acest asteroid ar fi avut aproximativ aceeaşi dimensiune ca 2018 AH, sau chiar mai mic.

Când asteroidul a explodat în aer, a provocat distrugeri pe o suprafaţă de mii de kilometri, ceea ce l-ar face de aproximativ 800 de ori mai puternic decât „Little Boy”, bomba atomică detonată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial peste Hiroshima şi de 600 de ori mai puternic decât „Fat Man”, bomba detonată peste Nagasaki trei zile mai târziu.

O nouă strategie de apărare planetară

Amintim că NASA a lansat o navetă spaţială care se va lovi, în mod intenţionat, de un asteroid, pentru a-i modifica orbita. Misiunea este asemănătoare cu cea din filmul “Armageddon” (1998), când o echipă condusă de Bruce Willis trebuia să salveze omenirea de la impactul cu un asteroid uriaş care se îndrepta de Terra.

Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) a fost lansată pe 23 noiembrie, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk, de la baza spațială Vandenberg din California, notează CNN.

Ţinta va fi Dimorphos, o mică Lună care orbitează în jurul asteroidului Didymos, în apropierea Pământului. Impactul propriu-zis va avea loc de-abia în septembrie 2022, la o viteză de aproape 24.000 km/h.

Coliziunea va fi înregistrată de LICIACube, un satelit care va însoți misiunea și care se va desprinde de DART înainte de impact, pentru a filma evenimentul.

Obiectele considerate în apropierea Pământului sunt asteroizi și comete care se află la mai puțin de 48 de milioane de kilometri de Terra. Asteroidului Didymos şi Dimorphos se vor afla, în septembrie 2022, la numai 11 milioane de kilometri distanţă faţă de Pământ.