Pandemia face prăpăd în Brazilia! Noul coronavirus, a cărui periculozitate a fost minimalizată pentru multă vreme de președintele Jair Bolsonaro, a determinat prăbușirea sistemului medical în multe părți ale țării, pe fondul numărului extrem de mare de infectări zilnice și de persoane care au nevoie de spitalizare.

După ce a trecut de faza de negare, Bolsonaro a trecut la demiteri de miniștri, în același timp cu schimbarea şefilor armatei, forţelor aeriene şi marinei.

Pandemia face prăpăd în Brazilia! Peste 4.000 de decese zilnic

Brazilia a depăşit pragul de 4.000 de decese zilnice legate de COVID-19, la puţin peste două săptămâni după ce s-au înregistrat pentru prima oară peste 3.000 de noi decese zilnice legate de COVID-19, informează dpa.

Datele furnizate marţi de Ministerul brazilian al Sănătăţii arată că 4.195 de persoane au murit în ziua precedentă, ceea ce a ridicat numărul total al deceselor la 336.947, confirmându-se, de asemenea, peste 13.1 milioane de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

La nivel global, doar Statele Unite au înregistrat cifre mai mari.

Sistemul de sănătate din Brazilia, o ţară cu 210 milioane de locuitori, s-a prăbuşit sau este pe punctul de a se prăbuşi în multe zone.

Medicamentele pentru pacienţii cu COVID-19, inclusiv intubaţia, sunt pe cale să se epuizeze.

Președintele Jair Bolsonaro se confruntă cu tot mai multe critici

Preşedintele populist de dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a minimalizat ameninţarea reprezentată de virus şi şi-a exprimat îndoiala cu privire la eficacitatea vaccinurilor.

Confruntat cu tot mai multe critici legate de gestionarea crizei sanitare, preşedintele Bolsonaro a înlocuit recent şase miniştri, iar şefii armatei, forţelor aeriene şi marinei au eliberat, la rândul lor, posturile de conducere ocupate.

Trebuie amintit faptul că Jair Bolsonaro le-a spus concetățenilor și alegătorilor lui, luna trecută, să ”nu se mai plângă de Covid”, în cadrul unor comentarii în care a criticat și măsurile restrictive luate pentru a opri răspândirea virusului.

”Nu vă mai plângeți. Câtă vreme o să vă mai văitați? Câtă vreme veți mai sta acasă cu totul închis? Nu mai putem așa. Regretăm decesele, dar avem nevoie de o soluție”, a spus Jair Bolsonaro în cadrul unui eveniment.