Creșterea numărului de noi infectări cauzate de coronavirus în Germania nu trebuie neapărat să fie un semnal de alarmă. Viața cu virusul este acum diferită de cea din primăvară, scrie autorul în publicația Süddeutsche Zeitung.

Limita de 2000 de noi infectări pe zi a fost depășită. După scăderea din lunile mai și iunie, valorile au crescut din nou începând de la mijlocul lunii iulie. În a doua jumătate a lunii august, numărul infectărilor s-a aflat, pentru puțin timp, peste pragul de 2000. La prima vedere, ascensiunea actuală este un semn îngrijorător. Cu toate acestea, atât timp cât oamenii s-au obișnuit cu informațiile și graficele zilnice, fixarea pe anumite cifre și praguri nu este întotdeauna utilă.

La urma urmei, rata infectărilor s-a schimbat semnificativ din martie și aprilie. În timp ce cazurile de infectare cu noul coronavirus sunt din ce în ce mai dese în rândul persoanelor de vârste mici și mijlocii, cazurile grave sau chiar fatale sunt mai rare în comparație cu perioada primăverii, astfel încât mai puțini pacienți necesită a fi tratați în secția de terapie intensivă. Acesta este un alt motiv pentru care Bundesliga (cea mai importantă competiție de fotbal din Germania) are permisiunea să se desfășoare, în anumite condiții, la sfârșit de săptămână în prezența spectatorilor, ceea ce poate părea paradoxal, deoarece numărul de infectări este în prezent în creștere. Reamintim faptul că în luna martie au existat restricții majore asupra posibilului contact fizic atunci când numărul total de infectări tocmai trecuse de mie.

Virusul s-a modificat

Această comparație nu trebuie înțeleasă drept o contradicție, deoarece coabitarea cu virusul este acum diferită de cea din primăvară. Este incert dacă percepția de ansamblu va rămâne în acest stadiu, pentru că în patru săptămâni de acum încolo situația poate arăta diferit. Până acum, însă, se vorbește destul de puțin despre faptul că pandemia din Germania revine la proporțiile unei drame. Cu toate acestea, predicțiile nu sunt de ajutor. Cunoașterea este un proces care se derulează extrem de rapid, iar premisele devin învechite. Necesitatea zilnică de adaptare la noile perspective și la situațiile schimbate peste noapte reprezintă una dintre cerințele prea mari ale pandemiei de coronavirus.

Salturile curente pe care le indică curba noilor infectări nu trebuie supraevaluate. Există încă unele întârzieri, de 10 până la 14 zile, în raportarea datelor astfel încât un focar local poate sugera în mod eronat amenințări la nivelul întregii țări. Încetarea acțiunii de a da alarma este deplasată, dar și panica este la fel. Cu toate acestea, dacă numărul de noi infectați cu Sars-CoV-2 rămâne ridicat sau continuă să crească în următoarele câteva zile, este necesară o reevaluare. Planificarea la scară largă rămâne dificilă, pentru că viața în epidemie se restructurează de la o zi la alta.