Potrivit BBC, rata şomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape cinci ani în perioada septembrie – noiembrie 2020, iar concedierile au atins un record, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ piaţa forţei de muncă, informează Agerpres.

De asemenea, conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în perioada menţionată rata şomajului a urcat la 5%, de la 4,9%, dar sub estimările analiştilor, care se aşteptau la o creştere la 5,1%. Concedierile au atins nivelul record de 14,2 la 1.000 de persoane, iar cea mai afectată este categoria de vârstă 25-34 de ani.

De menționat este faptul că, pe statele de plată ale companiilor erau în decembrie cu 828.000 mai puţini angajaţi decât la începutul pandemiei, arată datele ONS. Comparativ cu noiembrie, numărul angajaţilor a crescut luna trecută cu 52.000, economiştii apreciind că piaţa forţei de muncă a avut o evoluţie mai bună decât s-a estimat, şomajul fiind menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă.

Până la mijlocul lunii decembrie costurile programului se ridicau la 46,4 miliarde de lire sterline (63 de miliarde de dolari). Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea până în 30 aprilie a schemei de sprijinire a locurilor de muncă, care urma să se încheie în decembrie, pentru companiile care au nevoite să-şi oprească activitatea şi pentru angajaţii lor.

Pandemia de coronavirus a dus la un declin total

În același timp, datele ONS mai arată că numărul de angajaţi a scăzut cu 88.000 în perioada septembrie – noiembrie 2020, cel mai redus declin de la începutul pandemiei, şi sub nivelul de 100.000 previzionat de economişti.

În ceea ce privește salariile, acestea au crescut în ritm anual cu 3,6%, cel mai semnificativ avans de mai mult de un an.

În perioada septembrie – noiembrie 2020, numărul şomerilor a atins 1,72 milioane, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Cele mai afectate au fost sectorul ospitalităţii şi industria. Totuşi, numărul locurilor de muncă vacante a urcat la 81.000 în perioada menţionată.

Sam Beckett, adjunctul directorului ONS, a atras atenţia că Marea Britanie nu s-a mai confruntat cu o astfel de creştere a şomajului de la criza financiară globală.

„Pe statele de plată ale companiilor erau în decembrie cu 828.000 mai puţini angajaţi decât la începutul pandemiei. Totuşi, numărul de angajaţi este la un nivel relativ ridicat faţă de alte ţări, iar cei mai afectaţi de pierderea locului de muncă sunt cei din categoria de vârstă 16-24 de ani”, a explicat Beckett.