Sediul Guvernului României va deveni una dintre cele mai mari clădiri de birouri din sud-estul Europei. Proiectul ar putea costa 40 de milioane de euro, conform unor calcule preliminare. Ideea extinderii clădirii este veche de zece ani şi a fost lansată pentru prima dată de guvernarea CDR.

Firma olandeză De Architekten CIE a câştigat concursul organizat pentru proiectul noii clădiri a Guvernului, cu un plan elaborat de arhitecţii Branimir Medic şi Pero Puljiz. Scopul este atât consolidarea vechiului imobil, cât şi construcţia unei noi clădiri pe un teren aflat în spatele actualului sediu al Executivului. Proiectul câştigător a fost selectat dintr-un număr de şase alte propuneri alese în prima fază dintre cele 27 participante la concurs. Pe lista scurtă au rămas, alături de olandezii de la De Architekten CIE, patru companii franceze – Scau, Archi-Tecture, Wilmotte & Associés şi AFA Adrien Fainsilber et Associés – şi firma germană Leon Wohlhage Wernik Architekten GmbH. Trei dintre cei înscrişi în cursă au fost respinşi de la început pentru că nu îndeplineau condiţiile minime de participare. „Nu au fost stabilite criterii de preţ. E o lucrare care se face o dată într-un secol“, declară Emil Barbu Popescu, rectorul Institutului de Arhitectură Ion Mincu, membru al juriului. De Architekten CIE va acţiona în calitate de proiectant general, va întocmi studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi de execuţie. De asemenea, olandezii sunt obligaţi să asigure asistenţa tehnică pe tot parcursul realizării lucrărilor şi pe perioada garanţiei. Cei doi arhitecţi olandezi (de origine croată) au înfiinţat, în 1995, biroul de arhitectură Medic şi Puljiz, afiliat ulterior la Architekten CIE, unde au devenit parteneri în 1998. Împreună au realizat proiecte de anvergură, precum: o construcţie de imobile în Plaza Arena din Amsterdam (Olanda), turnul Max Tower din Frankfurt (Germania), complexul World Trade Center din Almere (Olanda), Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb (Croaţia), complexul cultural şi administrativ din Montreal (Canada). În prezent, Branimir Medic este implicat în proiectarea unui centru de artă în Taiwan, iar Pero Puljiz lucrează pentru întocmirea proiectului de construcţie a unui hotel de cinci stele în apropierea oraşului Dubrovnik din Croaţia.

Uniune Naţională pentru modernizarea Guvernului

Primul care a avansat ideea modernizării şi extinderii sediului Guvernului a fost cabinetul Radu Vasile, în 1998. În 2001, ştafeta a fost preluată de premierul PSD Adrian Năstase, care a intenţionat chiar să reamplaseze sediul Guvernului fie în spaţiul fostului magazin Junior (actualul sediu al Tribunalului Bucureşti), fie în clădirea Bibliotecii Naţionale. Lucrurile au rămas doar la nivelul declaraţiilor. Singura modernizare a Palatului Victoria a fost o copertină blindată, pe larg comentată de presa vremii, intrigată de investiţia de aproape 30.000 de euro, echivalentul unui apartament în acea perioadă. Copertina, criticată şi de arhitecţi, protejează şi în prezent accesul demnitarilor la intrarea în Palat. În 2004, Secretariatul General al Guvernului a elaborat un studiu de fezabilitate privind realizarea unei clădiri de servicii guvernamentale, cu accent pe amenajarea unor spaţii ample de protocol, cu finisaje similare celor din Palatul Victoria.

Mare e grădina Guvernului!

Noua clădire păstrează imaginea imobilului în care Guvernul îşi desfăşoară activitatea, dar va dispune în plus de trei niveluri la subsol (unde va fi amenajată parcarea) şi şase etaje. O idee deosebită pare să fie reprezentată de grădinile interioare, care vor purta numele regiunilor României: Transilvania, Crişana, Maramureş, Banat, Bucovina, Dobrogea, Moldova şi Muntenia. „Proiectul mi se pare excelent şi preia ideile vechii clădiri, construită între 1937 şi 1939. Ştiu că unii s-au plâns de condiţiile impuse la concurs, dar trebuie să recunoaştem că proiectul este deosebit“, a declarat pentru Capital arhitectul Augustin Ioan, autorul proiectului Catedralei Mântuirii Neamului. Deşi în presă s-au vehiculat valori ale investiţiei cuprinse între 30 şi 40 de milioane de euro, reprezentanţii guvernului afirmă că valoarea acestei construcţii nu va putea fi cunoscută decât la finalizarea lucrărilor. Imobilul din Piaţa Victoriei va avea o suprafaţă de 46.000 de metri pătraţi, faţă de cei 26.000 din prezent, devenind astfel cea mai mare clădire din zonă.
Proiectul va fi demarat la începutul anului 2008 cu lucrările de consolidare şi va fi continuat cu cele de modernizare. Noul imobil va fi construit pe un teren de 5.500 de metri pătraţi, aflat în domeniul public al statului, unde în prezent se află alte patru corpuri de clădire ce vor fi demolate.
Premierul va avea o intrare separată, amplasată în subteran, iar accesul în Guvern va avea loc prin Bulevardul Iancu de Hunedoara, cea actuală urmând să fie destinată pentru primirile oficiale. Proiectul a obţinut deja cerificatul de urbanism, iar finalizarea lucrărilor de construcţii este programată cel mai târziu pentru anul 2010. Totodată, potrivit documentaţiei tehnice, procentul de ocupare al terenului (amprenta la sol) este de 80% din spaţiul disponibil.

Notă maximă

«Proiectul mi se pare excelent şi preia ideile vechii clădiri construită între 1937 şi 1939. Ştiu că unii s-au plâns de condiţiile impuse la concurs, dar trebuie să recunoaştem că proiectul este deosebit.»

Augustin Ioan, autorul proiectului Catedralei Mântuirii Neamului

La mâna primarului Videanu

CONTROVERSĂ Deşi nu au fost stabilite agenţiile din coordonarea sau subordinea Guvernului care vor deveni locatari ai noului sediu, declaraţiile oficiale merg pe ideea că se doreşte gruparea majorităţii respectivelor instituţii sub un singur acoperiş. Asta în cazul în care primarul Adriean Videanu nu va accepta cedarea terenului către Constantin Constanda.

Palatul Victoria a fost construit între 1937 şi 1939, după un proiect întocmit de arhitectul Duiliu Marcu. Iniţial, a fost sediul Ministerului Afacerilor Externe. Conform regulilor de atunci, nu erau specificate indicaţii tehnice de construcţie pentru protecţia seismică, aşa încât imobilul prezintă riscuri destul de ridicate în cazul unui cutremur. De-a lungul timpului, a fost afectat atât de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial, cât şi de cutremurele din 1940 şi 1977. Până în prezent, nu au fost executate lucrări de renovare şi consolidare.
Este posibil ca în clădirea ce va fi finalizată în 2010 să se mute o parte din agenţiile aflate în subordinea Guvernului, precum Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), al cărui sediu va fi restituit unei persoane fizice, conform unei hotărâri a Tribunalului Bucureşti. Momentan, potrivit unor reprezentanţi guvernamentali, în sediul guvernului lucrează sub 600 de persoane, în condiţiile în care cifra maximă de angajaţi, conform legii, este de 875. Mai mult, premierul Tăriceanu a afirmat că ministere precum cel al Muncii şi al Sănătăţii funcţionează în sedii improvizate, în clădirea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. În consecinţă, există posibilitatea ca şi aceste ministere să fie mutate în noul imobil.
În prezent, ministerul care beneficiază de cel mai mare sediu este cel al Transporturilor, clădirea, situată în apropierea Gării de Nord, având circa 67.000 metri pătraţi, suprafaţă utilă, cea construită fiind de 74.000 metri pătraţi, acolo desfăşurându-şi activitatea aproximativ 3.700 de angajaţi.

Un nou posibil scandal PNL-PD

Evident că un asemenea demers nu putea fi scutit de o controversă. Premierul Tăriceanu i-a cerut şefului Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan, să solicite Primăriei Capitalei terenul pe care este amplasat depoul RATB din spatele Guvernului pentru proiectata extindere a fiefului guvernamental. Dar, s-a dovedit că terenul respectiv a fost promis de Adriean Videanu omului de afaceri Costică Constanda, la schimb cu suprafaţa de teren din Parcul Bordei, pe care acesta intenţionează să construiască un ansamblu rezidenţial. La protestele aprige ale bucureştenilor şi ale unor politicieni (campanie electorală!), primarul Videanu a încercat să facă un „târg“: terenul din Parcul Bordei contra spaţiilor din spatele Palatului Victoria. Premierul şi-a exprimat speranţa că Primăria Capitalei va răspunde corespunzător solicitării, având în vedere că Guvernul a susţinut financiar proiecte ale municipalităţii, precum modernizarea stadionului Lia Manoliu, în condiţiile în care multe dintre instituţiile statului funcţionează în spaţii improprii.

Palatul Victoria, la dublu

SUPRAFAŢA actuală a clădirii este de 26.000 mp, după construcţia noului imobil aceasta urmând să fie de 46.000 mp.

SALARIAŢII care activează acum în sediul guvernului în diferitele direcţii şi agenţii sunt în număr de maximum 600. După finalizarea noului imobil, această cifră se va dubla.

GUVERNUL are în subordine 22 de agenţii şi instituţii publice care funcţionează în diverse locaţii, unele dintre ele fiind ameninţate să-şi piardă sediile din cauza revendicărilor foştilor proprietari.

SEDIUL actual al guvernului a fost construit înntre 1937 şi 1939, aparţinând iniţial Ministerului de Externe din acea vreme.

MINISTERUL care beneficiază de cel mai mare sediu este cel al Transporturilor, clădirea având peste 74.000 mp suprafaţă construită şi circa 67.000 mp arie utilă. Toate instituţiile care activează în imobil au un număr de 3.700 de salariaţi.

VALOAREA investiţiei este aproximată de unii analişti la circa 40 de milioane de euro, deşi reprezentanţii autorităţilor nu au avansat încă nici o cifră concretă.

PALATUL PARLAMENTULUI are o suprafaţă totală de aproape 350.000 mp şi un număr de 3.100 de încăperi. În perimetrul clădirii îşi desfăşoară activitatea circa 2.000 de persoane (1.550 de angajaţi şi 327 deputaţi). Aproximativ 20% din suprafaţa clădirii este neutilizată.

CLĂDIRILE din Piaţa Victoriei care pot rivaliza din punctul de vedere al suprafeţei cu noul sediu al guvernului sunt America House (40.000 mp) şi BRD Tower (40.000 mp).

Click pe imagine pentru versiunea marita

54-4608-0809_harta.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Tower City

Suprafaţă 32.000 mp

Investiţie 60 milioane de euro

Finalizare sfârşitul anului 2007

2. America House

Suprafaţă 40.000 mp

Investiţie 45-50 milioane de euro

Finalizare 2006

3. BRD Tower

Suprafaţă 40.000 mp

Investiţie 50 milioane de euro

Finalizare 2004

4. Europe House

Suprafaţă 13.500 mp

Investiţie 23 milioane de euro

Finalizare 2002

5. Palatul Victoria

Suprafaţă 46.000 mp

Investiţie estimată 40 milioane de euro

Finalizare 2009-2010