Oxfam a explicat într-un comunicat difuzat miercuri seară că actuala criză sanitară a accelerat reorganizarea activităţilor sale internaţionale pe care le planificase din 2018.

Restricţiile instituite în multe ţări au constrâns ONG-ul să-şi închidă magazine şi să anuleze evenimente care îi permiteau să strângă fonduri.

Nu a primit finanțare

Privată de finanţare, Oxfam a decis să-şi reducă activitatea, mai ales că situaţia sa financiară a fost slăbită din cauza scăderii donaţiilor în urma scandalului provocat de dezvăluirile unor abuzuri sexuale comise de unii dintre angajaţii săi în 2010, în Haiti.

Oxfam, care este o confederaţie formată din aproximativ 20 de organizaţii, va închide 18 birouri, printre care cele din Afganistan, Haiti, Cuba şi Egipt, şi va rămâne prezentă doar în 48 de ţări.

1.450 de posturi vor fi desființate

În consecinţă, ONG-ul va suprima 1.450 dintre cele 5.000 de posturi ale sale.

Oxfam dă asigurări că această restructurare îi va permite să se concentreze mai bine pe anumite ţări unde consideră că acţiunile sale au cel mai mare impact. „Planificasem acest lucru de ceva vreme, dar am accelerat luarea deciziilor în contextul efectelor pandemiei”, a declarat Chema Vera, director general al Oxfam.

”Această reorganizare va lua timp şi ne simţim responsabili faţă de ţările unde ne închidem birourile” în care ”vom continua să colaborăm cu partenerii noştri pentru a susţine mişcările sociale şi a avea o influenţă asupra guvernelor şi a sectorului privat”, a menţionat directorul general al organizaţiei.