Originea oualelor rosii o gasim i momentul crucificarii Mintuitorului Iisus Hristos, iar ceea ce tine de arta ornamentarii sau ichistririi oualor se pierde i negura timpurilor. Maria Margineanu, director al Muzeului Etnografic al Bucovinei, aflat la Suceava, explica: „Arta colorarii si decorarii oualor are o traditie ce coboara spre vremuri imemoriale. Mestesugul ichistririi oualelor e cultivat doar pentru a se obtine frumosul i sine. in acelasi timp, obiceiurile legate de icondeiatul oualelor raspund unui rit de purificare si de regenerare a vietii. Astfel, oul este ales la miezul Paresimilor, ziua de miercuri din mijlocul Postului Mare, este gatit i Saptamina Patimilor, pentru a fi mincat sacramental i ziua de Paste. Ouale de Paste sau cojile acestora pot aduce frumusete si sanatate, belsug si rod bogat, pot sa apropie sau sa ideparteze oamenii, sa grabeasca casatoria fetelor, sa imulteasca vitele etc.”
Artista populara Filoteia Drajmici, din Paltin – Vatra Moldovitei, jud. Suceava – ne explica modul de realizare a oualor icondeiate: ouale se spala bine, se golesc de continut, dupa care se pun la uscat. Cu ajutorul unui instrument numit „chisita” (un betisor la capatul caruia este atasat un tub metalic subtire, care are i interior un fir de par de porc), se icepe desenarea cu ceara icalzita a primei parti din modelul ce urmeaza a fi realizat. Se introduce oul i vopsea galbena, dupa care se continua desenarea cu ceara, iar apoi oul se introduce i vopsea rosie. Dupa finalizarea desenului, oul se introduce i vopsea neagra sau visinie. Se icalzeste oul la flacara unei luminari, se curata ceara lipita de el si oul icondeiat apare i toata stralucirea sa”. Ionel Drajmici, fiul Filoteei, spune ca realizarea unui ou de rata icondeiat necesita cam patru ore de lucru. Familia Drajmici decoreaza circa 10.000 de oua i cursul unui an de zile, iar pretul de vinzare a unui astfel de ou este itre 25.000 si 30.000 lei. Membrii familiei Drajmici participa la toate manifestarile dedicate mesterilor populari din itreaga tara. in cursul lunii martie a.c., Filoteia si-a prezentat micile bijuterii artizanale i Franta.
La tirgul Oualelor de Paste de la Gura Humorului le-am itilnit pe Valeria Popescu si Elena Torac din Brodina. Valeria Popescu ne-a spus ca timpul de lucru necesar icondeierii unui ou de gaina este cam de doua ore, pentru un ou de rata sau gisca trei ore, iar pentru un ou de strut timpul de lucru este cuprins itre trei si cinci zile. Vopsirea oualelor se face cu colorant tip „Gallus”; cu continutul unui plic care costa 2.000 de lei se pot vopsi circa zece oua.
La tirgul de Pasti de la Suceava, Marioara Popescu a oferit la vinzare un ou icondeiat de strut la pretul de 1, 5 milioane lei. Virginica Ieremiciuc a vindut oua de strut pictate cu scene religioase, la pretul de 250 DM/buc. in cadrul Tirgului Calatorului din Gara de Nord, Cristina Niga din Moldovita a oferit amatorilor de frumos oua ichistrite de gaina si rata la preturi cuprinse itre 20.000 si 25.000 lei/ buc. Aceasta ne-a declarat ca realizeaza i jur de 800 oua icondeiate anual. Anita Zinici din Izvoarele Sucevei icondeiaza itre 5.000 si 6.000 de oua de rata anual, iar un ou de strut icondeiat il ofera celor interesati la pretul de 70-80 USD. Spiritul itreprinzator al bucovinenilor a transformat o frumoasa traditie itr-o afacere profitabila.