Un studiu recent estimează că alcoolul a cauzat anul trecut peste 740.000 de cazuri de cancer în întreaga lume, iar experții spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a evidenția legătura, relatează The Guardian.

Există dovezi puternice că acest consum de alcool poate provoca diverse tipuri de cancer, inclusiv cele ale sânului, ficatului, colonului, rectului, orofaringelui, laringelui și esofagului. Cercetările sugerează că și nivelurile scăzute de consum de alcool pot crește riscul.

Cu toate acestea, conștientizarea publicului pare scăzută: un sondaj din Marea Britanie, din 2018, a constatat că doar una din 10 persoane știa că alcoolul ar putea provoca cancer.

Cercetătorii au dezvăluit că, în 2020, se estimează că 741.300 de cazuri de cancer, la nivel global, au fost cauzate de alcool. Ei au sugerat că etichetele cu alcool ar trebui să aibă avertismente împotriva cancerului, că ar putea exista impozite mai mari pe alcool și că comercializarea băuturilor ar putea fi redusă.

Harriet Rumgay, de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, din Franța, și coautor al studiului, a spus că alcoolul a provocat creștere substanțială a cancerului la nivel global și acest lucru a fost demonstrat chiar și la niveluri mai scăzute de consum.

Alcoolul poate cauza diverse tipuri de cancer

„Impactul alcoolului asupra cancerului este adesea necunoscut sau trecut cu vederea, deci avem nevoie de o conștientizare sporită a publicului cu privire la legătura dintre alcool și cancer și de politici de scădere a consumului global de alcool pentru a preveni creșterea cancerelor și a altor boli atribuite alcoolului”, a spus Rumgay.

Echipa de cercetători descrie modul în care și-au făcut calculele folosind estimările existente ale consumului de alcool din 2010, pe baza cifrelor care includ date privind impozitele și vânzările, precum și alte date, cum ar fi estimările de risc pentru cancerele cunoscute a fi legate de alcool.

„Există o întârziere între consumul de alcool și posibila dezvoltare a cancerului, deci este necesar să se ia în considerare o perioadă de latență între anul datelor privind expunerea la alcool și anul diagnosticului de cancer”, a spus Rumgay.

Cercetătorii au combinat aceste cifre cu estimările existente ale noilor cazuri de cancer așteptate pentru 2020 – pe baza înregistrărilor din anii precedenți.

Rezultatele au sugerat că consumul de alcool a fost în spatele a 568.700 de cazuri de cancer la bărbați și 172.600 de cazuri la femei în 2020, majoritatea cazurilor de cancer implicând tipuri de cancer de esofag, ficat și sân.

Și nivelurile moderare de consum pot fi periculoase

În timp ce majoritatea cazurilor de cancer cauzate de alcool au fost legate de consumul intens sau „riscant”, s-a estimat că și nivelurile moderate sau scăzute de consum de alcool au cauzat cancer. Datele indică faptul că consumul de până la 10 g de alcool pe zi – echivalent cu o jumătate de halbă sau pahar de vin – a contribuit undeva între 35.400 și 145.800 de cazuri la nivel global în 2020.

Constatările au avut rezultate diferite în funcție de regiune. Proporția cazurilor de cancer estimată a fi cauzată de alcool a fost cea mai mică în Africa de Nord și Asia de Vest, dar cea mai mare în Asia de Est și Europa Centrală și de Est. A existat o oarecare variație între bărbați și femei.

Michelle Mitchell, directorul executiv al Cancer Research UK, a declarat că cercetarea a demonstrat că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a preveni cancerele cauzate de alcool.

„Există dovezi puternice că consumul de alcool poate provoca șapte tipuri de cancer și, cu cât cineva bea mai mult, cu atât riscul este mai mare. Nu există un nivel sigur de consum. Prețul unitar minim pentru alcool, introdus în Scoția și Țara Galilor și în scurt timp și în Irlanda de Nord, ar fi un pas pozitiv pentru Anglia și îndemnăm Guvernul să îl introducă. ”, a declarat Michelle Mitchell.