Joi, banca maghiară a raportat rezultate trimestriale mai scăzute, dar peste estimările analiştilor, şi a anunţat că poziţia solidă a capitalului îi va permite să continue politica de achiziţii pe pieţele apropiate.

Profitul net al OTP, cel mare creditor independent din Europa emergentă, a scăzut în primul trimestru din 2011 cu 12%, comparativ cu perioada similară din 2011, din cauza provizioanelor şi a taxei pe bănci din Ungaria.

Profitul net a fost de 37,19 miliarde de forinţi (197,4 miliarde de dolari), depăşind estimările analiştilor, de 34,04 miliarde de forinţi.

Directorul general Laszlo Bencsik a anunţat că banca va continua programul de achiziţii şi încă caută să-şi majoreze cota de piaţă în ţările unde cota este mai mică decât ar dori banca.

Rezervele nete de lichidităţi se ridică la peste 4 miliarde de euro, a anunţat Bencsik.

Diviziile din străinătate, în special din Rusia şi Ucraina, au înregistrat o creştere de peste cinci ori a câştigurilor, comparativ cu trimestrul patru din 2010, după pierderile de anul trecut.

Totuşi, directorul băncii a avertizat că ‘în pofida îmbunătăţirii condiţiilor macroeconomice, activitatea bancară a OTP încă rămâne moderată. Cererea de împrumuturi este destul de slabă iar rata creditelor neperformante continuă să crească’.

OTP se aşteaptă la o evoluţie pozitivă a afacerilor în semestrul doi din 2010.

Luna trecută, în presa din Ungaria au apărut informaţii potrivit cărora banca ungară MKB Bank, controlată de banca publică bavareză Bayerische Landesbank, intenţionează să-şi vândă subsidiara din România, MKB Romexterra, în anul 2013. MKB a preluat Romexterra în 2006, iar recent şi-a majorat participaţia la 90,79% de la 82,47% în 2010.

Preşedintele director general al OTP, Sandor Csanyi, a declarat atunci că că OTP Bank poartă discuţii cu mai multe bănci vizând o posibilă preluare şi are chiar o ţintă precisă de achiziţie în România, dar banca în chestiune nu este MKB Romexterra, divizia românească a băncii ungare MKB Bank.

OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank. În 2004, OTP Group a achiziţionat 99,99 la sută din RoBank, a cărei autorizaţie de funcţionare ca bancă universală fusese emisă în decembrie 1995. OTP Bank oferă servicii universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 12 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de aproape 1500 de unităţi, prin intermediul reţelei de ATM-uri şi prin sistemul de canale electronice.
Sursa: Agerpres